Двама ректори в една изложба

 Двама ректори в една изложба

Днес се открива изложба на плакати на ректорите на Националната художествена академия в София и на Академията за изящни изкуства във Варшава професор Георги Янков и професор Блажей Остоя Лниски. Тя е част от програмата на X Международно триенале на сценичния плакат в София.
Георги Янков завършва Националната художествена академия, специалност „Плакат” през 1990 и пет години по-късно е поканен за асистент в същата специалност. От 2003 е доцент, а от 2010 професор по плакат в катедра „Плакат и визуална комуникация.” От януари 2020 е Ректор на Националната художествена академия. Янков работи над двадесет години в рекламата и е автор на много рекламни кампании и клипове. Той също се изявява в различни области на визуалните изкуства – плакат, графичен дизайн, обект, инсталация и други. Член на секция „Графичен дизайн” към СБХ. Съосновател и председател на New Vision International Group.
Блажей Остоя Лниски е професор по пластични изкуства, занимава се с живопис, графика (предимно литография), оформление на книги, аавтор на плакати, шрифтове. Следва в Академията за изящни изкуства във Варшава (1994–1999). От 1999 г. работи във факултета по графика в същата академия; ръководител на ателието по литография; декан (2012-2016, 2016-2020). Творчеството му се отличава с изтънчена форма, абстрактно разбиране на реалността и приглушени цветове.
Изложбата ще бъде между 26 октомври и 26 ноември в Полския институт в София със свободен вход.

Велин Манов

Подобни публикации