Два филма и видеоинсталация на Ромео Кастелучи

 Два филма и видеоинсталация на Ромео Кастелучи

Кадър от филма „Божествена комедия“

С филмите „Театрон“ и „Божествена комедия“ и видео инсталацията-пърформанс „Третия райх“ зрителите ще съпреживеят света на Ромео Кастелучи – знаменития майстор на въображаемото в съвременните сценични изкуства.
Всички те са обединени под името „Светът на Кастелучи“ „Театрон“ е биографичен филм за Ромео Кастелучи, „Божествена комедия“ е запис на трилогията му, създадена за фестивала в Авиньон през 2008 година и изиграна в Папския дворец. Видео инсталацията-пърформанс „Третия райх“ ще изправи публиката пред образа на наложената комуникация и нейната репресивана езикова машина – ще бъдат нужни тапи за уши и силна психика, за да не се огъне под нейната брутална сила.
Режисьор, сценограф и костюмограф, италианецът Ромео Кастелучи е познат на света като създател на театъра като тотално изкуство за цялостно преживяване. Спектаклите му са поставяни на сцените на най-престижните театри и опери в света и представляват истинско упражнение по културен шок – в тях винаги се преплитат екстремно насилие и парадоксална нежност, алхимията между които оставя трайна следа в психиката на зрителя.
Събитията ще се проведат между 29 септември и 2 октомври в „Топлоцентрала“.

Велин Манов

Подобни публикации