„Двете страни на острието“ ще открие 26-ия София Филм Фест

 „Двете страни на острието“ ще открие 26-ия София Филм Фест

Жулиет Бинош и Венсан Линдон в кадър от филма

Най-новият филм на Клер Дени „Двете страни на острието“ ще открие 26-ия София Филм Фест. Родният кинофорум е първият фестивал в света след Берлинале, който ще представи творбата на именитата режисьорка.
Главните роли са поверени на приятели и съмишленици, с които Дени работи през годините – великолепните Жулиет Бинош и Венсан Линдон. Сюжетът проследява отношенията в семейна двойка, която има стабилна връзка в продължение на десетилетие. Но така изглежда реалността на пръв поглед. Оказва се, че Сара не е безразлична към най-добрия приятел на своя съпруг.
„Двете страни на острието“ е третият филм, по който Клер Дени работи заедно с известната писателка Кристин Анго – двете създават изключително успешния „Слънцето в нас“, както и късометражния „Това е последователността“. Прецизната работа на оператора Ерик Готие разкрива различните състояния на героинята на Жулиет Бинош през емоционалните противоположности на нейната същност.
Клер Дени е една от легендарните личности на френското кино. Част от филмите ѝ фокусират върху проблемите на колониализма в Африка и последиците от него – тя прекарва детството си в Буркина Фасо, Сенегал, Сомалия и Камерун, завръща се в Париж когато е на 14 години. Началото на пътя ѝ в киното е като като асистент-режисьор на Вим Вендерс, в „Париж, щата Тексас“ (1984) и „Криле на желанието“ (1987), както и на Джим Джармуш в „Извън закона“ (1986). Още с дебютния си пълнометражен филм „Шоколад“, създаден преди 34 години, Клер Дени е номинирана за „Златна палма“; три от филмите ѝ през следващите години са номинирани за „Златен лъв“. Определяна от медиите като силна и целеустремена натура, дори и на 75 години Клер Дени демонстрира перфектна форма и поддържа удивително темпо в творческия процес.
Гала премиерата на „Двете страни на острието“ ще бъде на 10 март в зала 1 на НДК.

Велин Манов

Подобни публикации