Дебютно издание на Родопи интернационален документален филм фест

 Дебютно издание на Родопи интернационален документален филм фест

Родопи интернационален документален филм фест e символно продължение на емблематичния форум „Преглед на творчеството на младите филмови дейци”, провеждан между 1973 и 1991 година в Смолян.
Форматът от близкото минало е известен в киносредите с характерната си атмосфера, обособила специфично пространство за свободно изразяване, творчество и среща на млади артисти от различни кътчета на света. Днес това наследство открива нов прочит в един модерен фестивал, замислен като активна международна платформа за документалисти.
Конкурсни програми на фестивала са две – за пълнометражни документални филми и за късометражни и среднометражни документални филми на ключовата тема „Когато любовта е социален проблем“.
Селекция от чуждестранни документални филми с режисьори от Германия, България, Швеция, Обединеното кралство, Унгария, Сърбия и Канада, посветени на ромското малцинство, ще бъде показана с името „Под едно небе“.
Специален гост на фестивала е Андрес Файел. Вече се прожектират негови филми в кино „Одеон“ и в Гьоте-институт в София. Режисьорът ще проведе специален мастър клас, който ще събере студенти от България, Германия, Турция и Гърция.
Чрез гласуване зрителите ще определят наградата на публиката, а международно професионално жури, съставено от Ян Босе, Светослав Драганов и Диана Иванова, ще присъдят приза „Най-добър филм“ в двете конкурсни секции.
Родопи интернационален документален филм фест е между 16 и 20 септември в Смолян със свободен вход.

Велин Манов

Подобни публикации