Десети рожден ден на галерия УниАрт

 Десети рожден ден на галерия УниАрт

Галерия УниАрт на Нов български университет празнува десети рожден ден с изложбата „Тръпката и радостта от споделянето – моменти с колекцията Европейска живопис“.
Експозицията е покана за разговор. Тя представя колекцията, съставена от Божидар Данев за период от повече от две десетилетия, и е свидетелство за неговия усет, търсения и прозрения. Някои от представените произведения са били създадени по поръчка на купувачи, докато повечето от тях са били предназначени за процъфтяващия пазар на изкуство, свидетелствайки за вкусове, идеи и преживявания на хора предимно от региона на Ниските земи през XVII – XVIII век. Това е един поглед от югоизток на север, споделен с публиката в Галeрията на Нов Български Университет.
Изложбата е подредена в четири теми: портрети, библейски истории, алегории и поговорки, жанрови сцени и пейзажи. Тя се опитва да скъси дистанцията с нашето време и за тази цел разчита на зрителя. Колко време бихте си дали да се впуснете в тези образни светове и присъствия, какви въпроси бихте отправили към тях, какви връзки бихте открили със свои минали преживявания и как бихте възпламенили въображението си, докато гледате?
Изложбата ще бъде открита на 26 май.

Велин Манов

Подобни публикации