Детските филми и събития на Синелибри

 Детските филми и събития на Синелибри

Кадър от филма „Флорентинска нощ“

Програмата на осмия кино-литературен фестивал Синелибри предвижда поредица от вълнуващи събития и филмови прожекции, предназначени както за невръстните зрители, така и за техните родители.
Още на 9 октомври във Френския институт в България ще се състои премиера на анимационния филм „Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?“, копродукция на Франция и Люксембург. Създаден по мотиви от знаменитата поредица на писателя Рьоне Госини и карикатуриста Жан-Жак Семпе, филмът на режисьорите Амандин Фрьодон и Бенжамен Масубр беше номиниран за „Златна камера“ на кинофестивала в Кан и отличен с награда „Кристал“ за най-добър филм от Международния фестивал на анимационния филм в Анеси.
На 16 октомври в кино „Одеон“ Пенко и Сотир Гелеви ще представят красива анимационна творба с мистериозното заглавие „Флорентинска нощ“. Филмът е съставен от две паралелни истории и представлява романтичен разказ за странните проявления на любовта и за неочакваните препятствия пред нея, чието преодоляване води до също толкова неочаквани резултати. Разказва се също и за приятелството, за травмите в детството и техните белези, за скритите желания, за неосъзнатия стремеж към себепознание и за влечението към изкуството. Сценарият е създаден по мотиви от творби на Хайнрих Хайне и Жерар дьо Нервал.
16 октомври е и ден за почитатели на френския карикатурист Жан-Жак Семпе, автор на илюстрациите в славната поредица за малкия Никола. Специален гост ще бъде талантливият млад аниматор Стефан Войводов. Семпе създава шедьоври на хумора, великолепно отразяващи умилено-ироничното му възприятие за човешките недъзи. Неговата дарба на наблюдател, съчетана с невероятен усет за комичното, го правят един от най-големите френски карикатуристи от последните 50 години. Събитието ще се състои в Сити Марк Арт Център и ще бъде съпроводено с прожекция на актуалния анимационен филм, вдъхновен от историите за малкия пакостник Никола: „Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?“
На 23 октомври в Дома на киното ще се отбележи 100-годишнината от рождението на американската актриса и певица Джуди Гарланд, смятана за най-добрата певица от златната ера на музикалния филм в Холивуд. Събитието предвижда специална прожекция на митичната лента „Магьосникът от Оз“ на реж. Виктор Флеминг и представяне на новото българско издание „Чудният вълшебник от Оз“. Онези зрители, които не са гледали филма до този момент, ще имат уникална възможност да се възползват от мастерирано, дигитализирано копие за голям екран.
В рамките на посочените събития всички екранизирани детски книжки, включително заглавията от поредицата за малкия Никола, ще се предлагат на промоционална цена.

Велин Манов

Подобни публикации