Детският имунитет

 Детският имунитет

Какво да направим ако детето ни боледува често? Как да го предпазим от болести? И всъщност колко често е „честото“ боледуване от инфекции при най-малките? Това са някои от най-задаваните въпроси, които активно занимават всеки родител, особено по време на сезона на настинките и грипа. За да отговори на тях на пазара се появява изданиеto „Детският имунитет“ от лекаря имунолог д-р Цветелина Великова.
Това е книга, предназначена за родители, възпитатели и всички, които се интересуват от това как работи имунната система при децата. По изчерпателен и увлекателен начин изданието обобщава най-важната информация около въпросите, свързани с често болезнените и стресиращи срещи на децата с инфекции – но също и с алергии, автоимунни заболявания, имунодефицитни състояния и други. На достъпен език, но и подкрепена с много научни факти и нагледни примери, д-р Великова описва развитието на детската имунна система с разбиране към някои от най-големите притеснения на родителите. Тя разглежда в детайли как се заражда имунната система още в майчината утроба; как се развива през първите месеци на живота и как се променя при все по-честите срещи с инфекциозни заболявания, ваксини и потенциални алергени. Авторката обръща внимание на влиянието на времето за така наречените настинки и дава ценни съвети за най-подходящите начини да закалим организма на децата и да им помогнем да се справят с предизвикателствата, които срещат ежедневно.
Д-р Цветелина Великова е специалист клиничен имунолог в София. Компетенциите ѝ са в областта на диагностиката и проследяването на заболявания, свързани с имунната система. Тя има над 200 научни статии с голямо въздействие и е участвала в повече от 20 научни проекта.
„Детският имунитет“ се издава от „Сиела“.

Велин Манов

Подобни публикации