Децата на Джуджан, горското джудже

 Децата на Джуджан, горското джудже

„Децата на Джуджан, горското джудже“ на Елса Бесков е вълнуваща приказка, която доближава децата до природата.
За първи път малките читатели у нас имат възможност да се докоснат до необятния приказен свят на една от най-обичаните шведски писателки. Създадена през 1910 година, книгата остава непреходна детска класика, с която са израснали няколко поколения.
Децата на Джуджан, горското джудже, живеят дълбоко в корените на един стар бор. Те събират горски гъби и боровинки, и се крият под мухоморките, когато вали. В гората малките се срещат с милите ѝ обитатели като катеричките и жабите, зайчетата и таралежа чичо Бодливко. Мама Сова им дава мъдри напътствия, а пък прилепът, който живее до езерото, дори ги вози на гърба си. Сред чудната гора живеят и магически същества като възстария трол и малките феи, които весело се реят на лунна светлина. Когато есента настъпва, Джуджан и семейството му се запасяват с храна, за да преживеят дългата зима, докато топлият пролетен бриз не се завърне и игликата не подаде предпазливо глава от туфата.
Елса Бесков (1874–1953) е сред най-популярните имена в шведската литература за деца. Като автор и художник тя получава международно признание за незабравимите си истории, придружени със забележителни илюстрации. Книгите на Бесков са се превърнали в класика и продължават да се преиздават по света.
Преводач на „Децата на Джуджан, горското джудже“ е Анюта Качева. Издава „Ентусиаст“.

Велин Манов

Подобни публикации