Деца рисуват своите идоли от историята

 Деца рисуват своите идоли от историята

Деца от 7 до 17 години рисуваха своите идоли от историята на 4-тия Национален конкурс за детска рисунка „Българските просветители и будители“. Конкурсът е посветен на Деня на народните будители – 1 ноември, ознаменуващ делото на българските просветители, книжовници и революционери-будители на възраждащия се национален дух, на стремежа към образование и книжовност.
„Желанието на екипа ни беше да мотивира децата да пресъздадат образите на просветителите и будителите, с които се гордее България. Чрез творчеството си те илюстрираха постиженията на бележитите личности в областта на образованието, науката, знанието и национално-освободителното движение, представиха просветителската дейност на отделни личности или общности. Децата на България имат нужда от добри примери, подкрепа и надежда, за да ги вдъхновим да растат щастливи и отговорни за своето бъдеще, изпълнено с добротворство“, казаха организаторите.
Рисунките бяха оценени от компетентно жури от художници и ръководители на детски школи по рисуване, които се събраха заедно с екипа на „Сдружение Азбукари“ в Съюза на българските художници на ул. „Шипка“ 6. С тежката задача да изберат най-добрите сред най-добрите се заеха художниците Долорес Дилова, Николай Маринов, Татяна Антонова, Дарина Цурева и Ева Тенева-Зайков.
Изборът премина в приповдигнато настроение, художниците бяха развълнувани и приятно изненадани от оригиналността и креативността на децата. Васил Левски, Христо Ботев, Георги Бенковски, светите братя Кирил и Методий, Паисий Хилендарски, Петър Берон с Рибния буквар, Иван Вазов бяха образите, които най-често присъстваха в детските рисунки. Бяха представени и съвременни будители, като учителя Теодосий Теодосиев.
В конкурса участваха деца от различни краища на страната, от големи до много малки населени места. Състезаваха се в 3 възрастови категории: от I до IV клас, от V до VII клас и от VIII до XII клас. На всички победители ще бъдат дадени грамоти и награди.

Велин Манов

Подобни публикации