Джовани Додзини гостува в България

 Джовани Додзини гостува в България

Италианският писател Джовани Додзини гостува в България. Поводът е излизането на български език на романа му „И Бабукар водеше колоната“. Книгата печели Наградата за литература на Европейския съюз през 2019 година.
Бабукар, Узман, Яя и Роберт са четирима мигранти, поискали убежище в Италия. Пристигнали са, след като са преминали половината от Африка и Средиземноморието. Те висят между надеждата, че искането им ще бъде прието, и страха да бъдат отхвърлени. Някои очакват първото си изслушване пред Териториалната комисия, други са минали през съда на първа инстанция, трети пък са получили субсидиарна защита и за известно време могат да продължат напред без особено безпокойство. В една от седмиците, за уикенда, те решават да се качат на влак, който ще ги откара от Перуджа до Адриатическо море. Целта им е да стигнат до плажа на Фалконара Маритима, а пътуването им е белязано от срещи, от фикс идеите на всеки един и от несигурността им с чуждия за тях италиански език. Докато единият въздиша по момичето, което харесва, а другият е обсебен от местна певица, добре сложените млади африканци привличат женските погледи и са вкарани в изкушение. Но ги сполетяват глоби, тревоги къде ще пренощуват, финал на Европейското първенство по футбол, свади, разправии с карабинери.Това са два дни, в които четиримата приятели вървят в индианска нишка по пътищата на провинциална Италия.
„И Бабукар водеше колоната” е приказка без поука, която се занимава с въпроса за миграцията. Романът разказва без реторика какво се случва с хората, след като преплуват морето, говори за трудния път на интеграцията, за жаждата им да живеят нормално, както и всичко онова, което тази нормалност съдържа: страхове, желания, гняв, носталгия… И накрая книгата достига до онова особено поетично въздействие, което имат само истинските неща в живота и литературата.
Джовани Додзини е роден в Перуджа, където живее и до днес. Работи като журналист и преводач. От 2014 година е член на организационния комитет на Encuentro – фестивал, който има за цел да популяризира испанската литература в Умбрия. Автор е на четири книги. Музиката е негова страст, като често се определя като „неуспяла рок звезда“.
Премиерата на книгата ще бъде на 14 юни в литературен клуб „Перото“ в НДК. На 15 юни писателят ще гостува във фестивала „Пловдив чете“ в къщата на Верен Стамболян в Пловдив.
Преводач на „И Бабукар водеше колоната“ е Весела Лулова Цалова. Издава „Персей“.

Велин Манов

Подобни публикации