Джони грабна пушката

 Джони грабна пушката

„Джони грабна пушката“ на Долтън Тръмбо е една от най-ярките антивоенни книги на всички времена.
Превърнала се в безпощадна критика на безмилостните и жестоки времена, в които потъват животите на милиони невинни. Тя вдъхновява няколко поколения творци, включително и баладата One на „Металика“. Забраняван по време на Втората световна война, романът остава ярък образец на антивоенната литература. След близо 40 години отсъствие на родния пазар и в разгара на войната в Украйна безсмъртната творба на Тръмбо се появява отново в ново луксозно издание.
Смазваща в своята откровеност, „Джони грабна пушката“ рисува уродливия портрет на войната през живота на обикновен човек, оказал се на границата между живота и смъртта. Първата световна война започва „като летен фестивал – с издуващи се рокли и златни еполети“. Многохилядни тълпи аплодират от тротоарите, докато „накичени имперски височества, светлейшества, фелдмаршали и други подобни глупци“ дефилират из столиците на Европа начело на бляскавите си легиони. И в тези времена на „щедрост и великодушие“ едно момче оставя майка си и сестрите си, за които се грижи, за да се отправи към фронта в защита на родината и да загуби толкова много. Защото Джо е ранен. Неговата храна месеци наред са били шрапнелите и барута. Но вече не може да вкуси дори и тях. Останал глух, сляп, ням, без ръце и крака, за Джони светът е далечен и чужд. Останал без живота, за добрия Джони и смъртта е недостъпна. А войната чака със зейнала паст, в която да потънат още милиони съдби. И бъдещето на цялото човечество. Историята на Джони – от невинността му в предвоенния живот, през военните ужаси и осакатяването, до нравственото възраждане и окончателното му жизнеутвърждаване – всъщност се превръща в историята на съзряването на ума.
„Джони грабна пушката“ от Долтън Тръмбо е оцелелият дух на „девет милиона трупа по-късно“ на „последната романтична война“. Роман, който поставя на прицел света палач, превръщащ човешките мечти в инструмент на насилието и абсурда.
Преводач на „Джони грабна пушката“ е Светлана Каролева. Издава „Сиела“.

Велин Манов

Подобни публикации