Джон Батист с 11 номинации за наградите „Грами“

 Джон Батист с 11 номинации за наградите „Грами“

Джон Батист изненадващо получи най-много номинации за музикалните награди „Грами“. Музикантът, който се изявява в различни жанрове, ще се състезава в 11 категории за престижните отличия.
Сред номинациите му са във водещите категории за албум на годината за We Are и за запис на годината за Freedom. Тази година Джон Батист беше отличен с „Оскар“ за оригиналната музика към анимацията „За душата“. Поп звездата Джъстин Бийбър, рапърката Доджа Кет и арендби изпълнителката Хър следват с по осем номинации. С по седем номинации са тийн сензациите Били Айлиш и Оливия Родриго. Сред претендентите за отличията е и 95-годишният ветеран Тони Бенет, който издаде албум съвместно с Лейди Гага.
Националната академия за звукозапис на САЩ, която присъжда наградите „Грами“, предприе сериозна реформа тази година, решавайки да премахне тайната комисия, която избираше кои творци да бъдат включени в списъка с номинираните за отличията. До тази стъпка се стигна след протести на изпълнители, които осъдиха липсата на прозрачност и нередностите в процеса на определяне на номинираните. Промените вече позволяват номинираните за „Грами“ да бъдат избирани чрез гласуване на всички над 11 000 членове на Националната звукозаписна академия, а не от комисия от експерти, чиято самоличност оставаше анонимна и която наброяваше между 15 и 30 души.
Освен изненадващата доминация на Джон Батист, шокиращ се оказаха и трите номинации на Дъ Уикенд. Изпълнителят през годината заяви, че няма да позволи на лейбъла си да представи неговата музика за разглеждане. Дъ Уикенд се нахвърли срещу наградите „Грами“, наричайки ги корумпирани, след като не получи нито една номинация за предходните отличия, въпреки изключително успешната си 2020 година.
Рапърът и продуцент Джей-Зи, който ще се съревновава за три отличия, стана изпълнителят с най-много номинации в историята на наградите „Грами“ – 83. С двете си номинации Пол Маккартни заема второто място с 82.
Наградите „Грами“ ще бъдат раздадени за 64-ти път на 31 януари в Лос Анджелис.

Велин Манов

Подобни публикации