Джон Маклафлин открива 11-ия A to JazZ

 Джон Маклафлин открива 11-ия A to JazZ

Снимка: Alessio Bellon

Фестивалът за градска култура A to JazZ дава силно начало на единадесетото издание. Първото голямо име от световната музикална сцена е Джон Маклафлин, който пристига с бандата си 4th Dimension. 26 години след последния си концерт в България, Джон Маклафин ще открие A to JazZ като част от световното турне на музикалния му проект.
Списание „Ролинг Стоун“ нарежда Джон Маклафин сред 50-те най-велики китаристи на всички времена. Самият той е носител на награди „Грами“ и през 2018 година за седми път е определен за „Джаз китарист на годината“ от списанието за джаз „Даун Бийт“.
„Тази година не просто ще имаме поредния силен джаз лайнъп с впечатляващи изпълнители на A to JazZ, но и ще преживеем едно от най-емоционалните издания на фестивала! Подготвяме промени и подобрения във фестивалния парк и цяла серия чисто нови преживявания за деца и възрастни. A to JazZ носи неповтворимия дух на джаза, на свободата и все повече се превръща във фестивал за интелигентна градска култура и забавление“, коментира Петър Димитров, директор на A to JazZ.
4th Dimension е проект на Джон Маклафин, с който той създава група от топ изпълнители. Музиката на 4th Dimension съчетава различни музикални влияния по уникален начин като интегрира характерните за джаза спонтанност и импровизация. Освен Джон Маклафин, част от 4th Dimension са и Гари Хъзбанд (пиано, барабани), Етиен М’Бапе (бас), Николас Викаро (барабани). Гари Хъзбанд е изпълнител с множество таланти, който с лекота преминава от клавишни инструменти до барабани. Работил е с множество световни имена като Гари Мур, Джеф Блек и други. Французинът Никола Викаро е добре познато име на международната сцена с престижни джаз и поп колаборации от африканската и латино сцена. М’Бапе е един от най-добрите съвременни басисти, който е имал съвместни проекти с Рей Чарлс, Салиф Кейта, Джо Завинул и много други.
Концертът на Джон Маклафлин ще бъде на 1 юли в Южен парк 2.

Велин Манов

Подобни публикации