Дивият кръг на Аура Кристи

 Дивият кръг на Аура Кристи

„Дивият кръг“ от голямата румънска писателка Аура Кристи е драматичен роман за млада жена, хваната в див и жесток кръг, изтъкан от празнота и самота, дълбоко страдание и желание за изкупление.
Отчуждена от семейството си и болезнено усещаща своята различност от другите, младата и изключително красива Диана Белински често изпитва границите на позволеното и се бунтува срещу посредствеността, която я заобикаля. Връзката й с много по-възрастния и женен полицай Виорел Мунтяну, която е непрестанна тема за шушукания и одумвания, е само едно от многото проявления на постоянната съпротива на младата жена срещу тесногръдието и конвенционалността. Мунтяну застава начело на разследването на изчезването (по-късно смъртен случай) на младата и талантлива художничка Влада Вилавич.
Този на пръв поглед ясен случай ще бъде катализатор за едно впускане в мрачната бездна на човешкото същество, в неописуемите измерения на болката и страданието, за да се направи опит да се даде отговор на вечния въпрос – колко може да понесе един човек, преди да се прекърши?
Аура Кристи е поетеса, прозаик и есеист. Родена е в Кишинев. Завършила е Факултета по журналистика на Държавния университет. През 1993 година получава румънско гражданство и се установява в Румъния. Нейни стихове са преведени и публикувани в Германия, Франция, Белгия, Италия, Швеция, Русия, Съединените американски щати, България, Албания. Тя е главен редактор на списание „Контемпоранул“.
Преводач на „Дивият кръг“ е Дарина Фелонова. Издава „Персей“.

Велин Манов

Подобни публикации