Димитър Солаков с изложба „Убежища“

 Димитър Солаков с изложба „Убежища“

Убежище за Vespa crabrо

„Убежища“ е името на изложба на художника Димитър Солаков.
Кураторът на експозицията Весела Ножарова коментира: „В изложбата „Убежища“ художникът Димитър Солаков разказва за едно възможно бъдеще на света. Без белите шапки на ледниците, без необятната замръзнала земя, без природа, свят, в който глобалното затопляне най-накрая се е случило. Земята вече не става за живеене, затова човешкият вид потегля към нови планети в търсене на убежище. Серията от живописни работи, носещи името „Изход“ (Exodus) е посветена точно на този мрачен сценарий. Планетата Земя, погледната от космоса, а около нея, подобно на малки бели балончета, потеглят капсули с бегълци, търсещи нова планета. Историята, разказана не без чувство за хумор, всъщност обрисува един оптимистичен вариант за бъдещето. Все пак, дори когато краят е дошъл, хората са там и търсят нови възможности.
Темата за унищожаването на планетата е в основата и на голяма кинетична инсталация. В серия от кутии – „убежища“ е разгърнат отрязък от природен пейзаж. Зелена трева, клонки с листа и плодове, и малко насекомо, което ритмично се движи по диагонала. Мъртва природа, красив аквариум, пълен с имитация на живот, осветен от хладна неонова светлина. Способни ли сме да харесаме истинската природа след визуалното пренасищане с коригираната от социалните медии действителност?
На друго място в изложбата, художникът изписва с неон два надписа: Permafrost (вечната замръзнала земя) и Ice Caps (белите шапки на ледниците). Думите тревожно пулсират. На екологията, разбрана широко, както в научен, така и в личен житейски план, е посветено цялото досегашно творчество на Димитър Солаков. Такива са изложбените проекти Future-Selves (2021), „Нека човечеството се преобърне, имам нужда от по-малко приоритети“ (2020), изложбата „Автопортрети“, отразяваща живота на автора в периода 2018-2020, години на изолация и внимателно изграждане на личната екосистема, и други.“
Изложбата ще бъде между 13 септември и 6 октомври в Little Bird Place.

Велин Манов

Подобни публикации