Дихателни упражнения при Ковид-19

 Дихателни упражнения при Ковид-19

Пандемията от КОВИД-19 показа, че правилното дишане и респираторното ни здраве не бива да бъдат подценявани, а информацията по темата е разпиляна. На книжния пазар вече е „Дихателни упражнения при COVID-19“ от д-р Анна Шумейко и Наталия Борисова.
Изданието е практично и полезно ръководство, което съчетава едни най-модерните медицински знания с доказани холистични практики за лечение, възстановяване от и превенция на респираторни заболявания. Наръчникът се състои от десетки схеми на дихателни упражнения, разпределени в три основни раздела според състоянието на пациентите. Сложността на описаните в книгата програми е разнообразна и е съобразена с вътрешните процеси, през които преминава тялото в отделните етапи на инфекция – за началната ѝ остра фаза, за възстановителната фаза и профилактични. При редовна практика резултатите са осезаеми и дълготрайни. Описаните упражнения могат да бъдат използвани както при боледуване от коронавирус, така и при други респираторни заболявания като бронхит, астма, пневмония и други. Особено важно внимание авторите отделят на превенцията и предотвратяването на боледуване чрез профилактични упражнения за укрепване на белите дробове и цялостното състояние на организма. Не бива да се пропуска и благотворното въздействие и ползи от правилното дишане за психичното здраве и душевно спокойствие. От книгата читателите ще научат любопитни факти като този, че има три различни вида дишане: ключично, гръдно и диафрагмено. Най-плитко се вдишва с ключично дишане, а гръдното е малко по-задълбочено. Регулирането на диафрагменото дишане е най-ефективният начин за справяне със стреса – то е най-дълбоко – намалява активността на мозъчната кора, регулира емоционалните състояния и отваря белите дробове.
Д-р Анна Шумейко и Наталия Борисова, които стоят зад изданието, имат богат опит с разнообразни лечебни практики, който им помага да разработят комплекси от дихателни, възстановителни и упражнения. Д-р Шумейко е специалист по физиотерапия и спортна медицина, доброволец в най-голямата московска болница за пациенти с коронавирус, а Наталия Борисова е дипломиран психолог и изучава и практикува източни системи за лечение и самолечение (ушу, цигун, тайдзицюан, негун) от 1996 година.
„Дихателни упражнения при COVID-19“ се издава от „Сиела“.

Велин Манов

Подобни публикации