Дни на японската култура в България

 Дни на японската култура в България

Пет български града ще посрещнат поредица от събития, пренасящи магията на японската култура в 33-ото издание на „Дни на японската култура в България“ – София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора. Септември ще донесе пъстра палитра от цветовете на Япония чрез изложби, филмови прожекции, концерти и лекции.
От 1 до 30 септември в зала „Триъгълна кула на Сердика“ на Регионалния исторически музей в София ще бъде на разположение експозицията „Форми на хартия“, в която могат да се видят инсталации и пана на японската калиграфка Ацуми Мурата. Те са изработени от нейната авторска ръчна хартия козо, отлята с имплантирани многослойни структури.
На 2 и 3 септември пловдивчани и гости на града ще могат да се насладят на кимоното в пълния му блясък чрез изложба, съвременни японски песни и балет. „Кимоното – традиция и бъдеще“ ще се състои в Културен център-музей „ТРАКАРТ“.
Не по-малко пленително е и първото събитие за Варна. На 5 септември в Арт салона на Радио „Варна“ ще се открие изложбата на калиграфия, хайга и сумие „Полъх от изтока“ . Експозицията ще остане в морската столица до 18 септември и ще покаже 55 творби на четирима автори. Тя има за цел да демонстрира разнообразието в подходите и художествения език, стилистика и интерпретации чрез техниките на източната четка и туш. Ще бъдат представени традиционна и съвременна калиграфия (изписана с канджи или с кирилица, хайга (рисунки, съчетани в едно картинно пространство с хайку стих) и рисунки с туш (сумие или суминагаши).
Поредицата от събития продължава с тонизиращия „София Екиден маратон“ на 6 септември, който се провежда за осма поредна година. Той се организира в чест на 137 години от Съединението с желание да се популяризира щафетното бягане и в България.
„Панорама на японското кино“ ще има в два града – Бургас и София, като Бургас я посреща първи между 12 и 14 септември. Морският град ще може да се потопи безплатно в три прожекции на нови заглавия от фонда на филмотеката на Японската фондация: „Красива звезда“, „Банан? По това време на нощта?“ и „Мечът на умиротворението“.
„Икебана – чудесата на цветята“ пък е поредица от изложби, демонстрации и работилници на изящното изкуство на композирането на цветя и нейните издания ще се състоят от 14 до 19 септември в София в Арт Галерия в НДК, 28 септември до 2 октомври в Пловдив (Източен сектор на Римския стадион) и 4-9 октомври в Стара Загора в Народно читалище „Свети Климент Охридски“. Ще бъдат организирани и съпътстващи работилница по икебана за деца или възрастни.
На 20 септември в концертна зала в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ ще се състои Концерт на Детския хор на БНР и студенти от Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. Концертът ще съдържа песни от японски композитори – Акира Юяма, Хидео Кобаяши, Масами Ямамото и други, а също така и произведения от българската и световна музикална класика.
Тазгодишното издание на Деня на отворените врати в Катедра Японистика е посветено на силата на словото. То ще се състои на 26 септември, Европейския ден на езиците, в Центъра за източни езици и култури към СУ в София.
На 29 септември в зала Пленарна на Община Варна ше бъде изнесена лекция на тема „Японската цивилизация през призмата на географския и други фактори“, която ще бъде водена от Светлана Иванова, която ще разкаже как фактори от общогеографско естество играят фундаментална роля при формирането на японската цивилизация.
„Дните на японската култура в България“ ще бъдат от днес, 1 септември до края на ноември.

Велин Манов

Подобни публикации