Дни на японската култура в България

 Дни на японската култура в България

Експонат от изложбата „Скрити послания“

Десетки събития, свързани с богатата история и интересните обичаи на Япония, ще бъдат проведени през следващите три месеца по време на 32-рото издание на „Дните на японската култура в България“.
Специфичното изкуство за подреждане на цветя – икебана, традиционното облекло – кимоно, техниката за изработка на изящни картини от рязана хартия – кири-е, кратката форма на поезия – хайку и още много традиции, хобита и занаяти могат да бъдат видени или докоснати в различните събития. Извън сферата на изкуството, любопитството на посетителите ще бъде задоволено и по отношение на историята, архитектурата, икономиката на Япония и манталитета на народа. Примери за такива източници на информация са изложбите „Мрежи от независими пространства: Токио“ и „Атмосферата на Токио“, както и Ден на отворените врати в катедра Японистика в Софийкия университет. Дните включват и седмия София Екиден Маратон.
Експозицията на икебана ще популяризира японското изкуство чрез модерни и традиционни техники и тенденции, като ще даде възможност на публиката да присъства на демонстрациите по икебана и да се докосне до японския начин на аранжиране на цветя. В София изложбата „Скрити послания“ ше предложи съвременно японско изкуство. Концерт с японски и български песни на Детския хор на БНР също присъства в програмата. В Бургас и София ще има Панорама на японското кино с прожекции на 4 филма.

Велин Манов

Подобни публикации