Докато стоиш до мен

 Докато стоиш до мен

„Дует в самоопределение“ на Антони Райжеков

„Докато стоиш до мен“ е изложба с международно участие, която се развива в духа на настоящото време. Тя е първата в галерията на „Топлоцентрала“ – „Бял куб“ и поставя началото на програмата на визуалните изкуства в центъра.
Поканени са петима художници, които участват със свои произведения и са призовани от куратора Владия Михайлова да споделят до какво или до кого биха застанали самите те в знак на подкрепа и равнопоставеност. Изложени са творби на Валентина Шарра, Невена Екимова, Нилбар Гюреш, Камен Стоянов и Антони Райжеков. В изложбата участват със свои видеа украински художници, част от които в момента са доброволци в различни дейности на фронта в Украйна, а някои от тях са и участници в преките бойни действия. Това са Анастасия Прозора, Анастасия Съсенко, Антон Лапов, Костянтън Зоркин, Хръстъна Силивон, Мъхайло Барабаш, Остап Мануляк, Роман Гайдейчук, Серхий Петлюк и Серхий Коровяцькъй.
Днес повече от всякога сме призовани да подкрепяме идеи и ценности, разкази и истини, разни хоризонти на бъдеще. Подкрепяме не само с думи, но и с дела. Заставаме с телата си до принципи и хора и те образуват територии, редици и множества, граници и барикади, окопи и шествия. Подкрепата е присъствие, конкретна дистанция, физическо и ментално общо поле, избор и грижа.
Владия Михайлова коментира:„Да застанеш до нещо или някого в негово име, с решителност и лоялност, е предизвикателство, което художниците в изложбата осъществяват в широкия спектър от личното до универсалното и от родното до световното. Тяхното споделяне е свързано с близостта в човешкото общуване и връзката със семейството (Невена Екимова); с оживяването на бели петна в колективната памет, търсенето на възможна алтернативна история и обществен порядък отвъд властта (Камен Стоянов); с категоричността на художествения жест и човешката емпатия, призоваващи за справедливост (Нилбар Гюреш), с услието за създаване на универсална граматика на символите на мира (Валентина Шарра) и с решителността на действието да приемеш други хора в твоето про-странство, заставайки заедно с тях на общия фронт на човешкия живот и смисъл (Антони Райжеков).“
След откриването на изложбата ще се проведе пърформансът на Невена Екимова „Не докосвай пода“.
„Докато стоиш до мен“ ще бъде между 26 април и 25 май в Топлоцентрала.

Велин Манов

Подобни публикации