Сериалът „В ума на убиеца“ от днес в HBO Max

 Сериалът „В ума на убиеца“ от днес в HBO Max

Оригиналната документална поредица от шест части на HBO „В ума на убиеца“, режисирана от 37-годишната Нанфу Уанг, дебютира в HBO Max с първия си епизод днес, 21 юни. Всеки следващ вторник, в стрийминг платформата ще бъде достъпен нов епизод.
„В ума на убиеца“ описва странната и психологически сложна история на шестима души, осъдени за убийството на 68-годишна Хелън Уилсън, извършено през през 1985 година в град Беатрис, Небраска. Случаят е известен като „Шестте от Беатрис“. Пет от лицата, които първоначално признават за престъплението, биват оневинени чрез ДНК доказателства през 2009 година. Този неочакван обрат става повод за разделение в градчето и гневен отпор от страна на семейството на Хелън Уилсън. Създателите на филма проследяват случая от момента на убийството, през разследването му, съдебния процес, оневиняването и двете граждански дела. Филмът показва как през тези етапи променящите се перспективи към случая замъгляват истината – заплита се история, която претендира да е истина, но изглежда като измислица. Това повдига важни въпроси за надеждността на признанията и достоверността на спомените на разпитваните в стресови ситуации.
Поредицата на HBO изследва феномена на „възстановените спомени“, които от своя страна могат да доведат до фалшиви признания на вина и разглежда неортодоксалните методи на служителите на правоприлагащите органи. Сериалът също така разкрива нагласите на подсъдимите, някои от които са емоционално и психически податливи на психологически внушения. Пралелно с това хвърля светлина върху некоректностите при разследването и криминалистични грешки, на базата на които журито отсъжда, че подсъдимите са виновни. Трети аспект е желанието на органите да се представят добре и да удовлетворят искането на хората от малкия град престъпленията да се разкриват бързо, а виновните – да са наказани.
Днес, повече от 35 години по-късно, в град Беатрис продължава да има емоционални последици от това брутално престъпление, както и финансови последици от объркването в разследването. След резултатите от ДНК експертизата „Шестте от Беатрис“, които общо са излежали 70 години в затвор, получават обезщетение от 28 милиона долара. Това рефлектира като данъчната тежест, наложена на града, реално покривана от гражданите му. Въпреки множеството и убедителни доказателства, много от жители на града все още вярват във вината на „Шестте от Беатрис“, включително една от обвиняемите, която казва, че все още ярко си спомня подробности от участието си в престъплението.
С поглед към изкуплението и изцелението на емоционалните травми, режисьорът мотивира театралната група в града да продуцира и изиграе пиеса за общността. Сценарият на постановката е базиран на информация от действителните съдебни протоколи, протоколи от разследвания и записи от полицейски разпити. Местните актьори влизат в ролите на хора от правоприлагащите органи, на психолог, на представители на семейството на жертвата и на самите шестима обвиняеми. Въпреки съпротивата на жителите на града и дори лични заплахи, представлението става факт. Това предизвиква болезнен, но освобождаващ момент на разплата за общността и членовете на семейството на Хелън Уилсън.

Велин Манов

Подобни публикации