За първи път документален филм с Голямата награда във Венеция

 За първи път документален филм с Голямата награда във Венеция

Лора Пойтръс със „Златнен лъв“. Снимка: АП

„Цялата красота и кръвопролитие“ на режисьорката Лора Пойтръс получи Голямата награда на кинофестивала във Венеция „Златен лъв“. За първи път в историята на кинофорума документален филм печели престижното отличие.
Филмът е пътуване из живота на 68-годишната фотографка Нан Голдин, която е известна със снимките си на, образно казано, подземния живот на Ню Йорк и която е била често пъти на прага на смъртта. Във него фотографката заменя фотоапарата с микрофон и разказва за живота си пред Пойтръс. Това са като сеанси при терапевт. На тях Нан Голдин говори за болезнени неща в живота си. Тя отрано е била белязана от смъртта на по-голямата си сестра – депресивна девойка, хвърлила се под влак. Заради това Нан месеци наред не говори и благодарение на фотографията започва да се изразява отново. Чрез фотографията тя работи върху теми като злоупотребите с дрогата и сексуалността. Във филма Нан разказва, че е имала на моменти в такава бедност, че е била принудена да прави орална любов на шофьор на такси, за да я закара той в галерията, която купува първите ѝ снимки. Разказва, че е трябвало да работи като проститутка в бардак. Била е жертва на агресия от страна на свой партньор и едва е оцеляла. Нейни приятели творци умират от СПИН.
Кейт Бланшет получи „Купа Волпи“ за най-добра актриса за ролята си на диригентката Лидия Тар във филма „Тар“ на режисьора Тод Фийлд . Ролята е специално създадена за Бланшет. Филмът препраща в света на класическата музика.
Колин Фарел получи „Купа Волпи“ за най-добър актьор за ролята му във филма „Баншитата на Инишърин“ на режисьора Мартин Макдона. Филмът е историята на двама приятели, между които отношенията се обтягат, което повлиява на живота на един остров край западните брегове на Ирландия. Инишърин е името на острова, а думата банши в заглавието означава женски призрак в ирландския фолклор, предсказващ смъртта на хората, обрисувана или като млада жена, или като старица. Продукцията получи и наградата за най-добър сценарий.
Тейлър Ръсел получи наградата на името на Марчело Мастрояни за добра филмова надежда за ролята ѝ във филма на Лука Гуаданино „Изцяло и напълно“. Там тя играе момиче канибал, което търси баща си и същевременно се влюбва. Филмът е по романа на Камил Де Анджелис от 2016 година, който не бива да се свежда само като канибалска история, а като история, свързана с феминизма, самотата и самоненавистта. Продукцията на италианеца Гуаданино грабна и „Сребърен лъв“ за най-добра режисура.
Голямата награда на журито „Лъв на бъдещето“ за най-добра първа творба  отива при „Сент Омер“ на режисьорката Алис Диоп, вдъхновен от истинска история на майка, която убива дъщеричката си, като я оставя на плаж във Франция, когато там настъпва приливът.
Специалната награда на журито е присъдена на филма на иранеца Джафар Панахи „Мечките не съществуват“. Продукцията разказва за две любовни истории, които са паралелни и се сблъскват с такива препятствия, като суеверията и динамиките на властта.

Велин Манов

Подобни публикации