Древна Атина през погледа на дете

 Древна Атина през погледа на дете

След като спечели сърцата на най-малките с поредиците „Викингски истории“ и „Рицарски истории“, Тери Диъри се завръща с първата книга от новия си проект „Древногръцки истории: Градският мишок и спартанският дом“.
В него той пренася читателите си във времето на Древна Елада, където войни и болести бушуват с пълна скорост. Книжката разказва реални исторически събития с необикновено чувство за хумор и остроумие, които завладяват феновете на Диъри по цял свят.
Пристъпете във великия полис Атина – най-прекрасния град на света! Годината е 430 пр.н.е. и Дарий живее охолно с родителите си в техния голям и богат дом. Но изглежда гръцките богове са му отредили изпитания. Спартанските воини – най-жестоките хора на света, които живеят, за да воюват – са обсадили Атина и искат да унищожат града. Страхът на атиняните се носи във въздуха заедно с дима от спартанския лагер. Но бедите не спират до там! Смъртоносна чума плъзва из цяла Атина и безпощадно убива млади и стари. Заразата достига и дома на Дарий, погубвайки и двамата му родители. Останал сирак, уплашен и самотен, ще успее ли момчето да спаси живота си? На предсмъртиния си одър майка му разкрива дълго пазена тайна – Дарий е спартанец. Чичо му е славният военачалник Алкмеон и единственият му шанс да оцелее е да потърси спасение в спартанската армия. Но за жестоките спартанци малкото момче е просто безполезен мишок, слаб и страхлив. Докато Алкмеон не се разболява от непозната болест. И единственият, който може да го излекува е не друг, а Дарий.
Забавна и поучителна, „Градският мишок и спартанският дом“ е книжка, която може да накара всеки да се опознае Древна Гърция или да си припомни някои забравени факти. Изданието включва и допълнителни бележки за читателите, които да разширят знанията им за историческия период.
Преводач на „Древногръцки истории: Градският мишок и спартанският дом“ е Анна Орешкова. Издава „Сиела“.

Велин Манов

Подобни публикации