Душевни дилеми в „Смяна на оптиката“

 Душевни дилеми в „Смяна на оптиката“

Писателят Людмил Тодоров се завръща на литературната сцена с най-новия си роман „Смяна на оптиката“.
В неговата основа стоят интимните семейни отношения. С напредването на разказа те се развиват, обогатяват се и се превръщат в модели на поведение. Книгата изследва раздвоението на човешката личност като присъщо нейно качество. Повествованието се води от името на съвременна млада жена с високи изисквания към себе си и към околните, което прави живота ѝ труден в едно социално слабо и нравствено изостанало общество. Нейният единствен пристан е семейството, в което е родена и израсла. Вътрешно раздвоена между своята емоционална, общителна майка и рационалния си, скептичен баща, тя живее в състояние на вечна несигурност. Душата ѝ е разпъната между две непримирими, несъвместими гледни точки към света.
Романът изследва човешкото раздвоение като бреме, но и като двигател в нашия живот. Написана в характерния за Людмил Тодоров ироничен стил, книгата съчетава сериозна, значима тема с хумор, лекота и непринуденост на изказа.
Людмил Тодоров е автор на два сборника с разкази и пет романа, между които „Шлеп в пустинята“, „Разглобено лято“ и „С череша се задави косът“. През 2013 година получава престижното литературно отличие „Христо Г. Данов“, а през 2016 година награда „Златно перо“ за принос към българската култура и изкуство.
„Смяна на оптиката“ се издава от „Ентусиаст“.

Велин Манов

Подобни публикации