Дървото на Фолкунгите

 Дървото на Фолкунгите

„Дървото на Фолкунгите“ е сред най-значимите произведения на Вернер фон Хейденстам, един от големите писатели на Швеция и носител на Нобеловата награда за литература.
Двутомният исторически роман пренася в магическия и брутален свят на викингите и великата фамилия, която през XIII и XIV век се превръща в кралска династия. Пърпвият том „Фолке Филбютер“ проследява историята на прародителя на Фолкунгите. Типичният викинг Фолке Филбютер е най-заможният мъж в региона. Християнски проповедник взима невръстния му внук. Докато го търси, синовете му извършват подвизи като телохранители на византийския император. Вторият том „Наследството на Биелбу“ разказва за реални събития, случили се няколко века по-късно. Проследен е конфликтът между братята Валдемар и Магнус, които се качват на престола последователно. Двамата представят две противоположни гледни точки към света, които неминуемо се сблъскват.
С майсторски изградения и изпълнен с емоции и напрежение сюжет и психологически убедителните герои „Дървото на Фолкунгите“ е истински шедьовър на световната литературна класика.
Преводач на „Дървото на Фолкунгите“ е Росица Цветанова. Издава „Персей“.

Велин Манов

Подобни публикации