Ханибал Лектър се завръща в „Мълчанието на агнетата“

 Ханибал Лектър се завръща в „Мълчанието на агнетата“

Малко са хората, които не познават д-р Ханибал Лектър – изтънчения канибал, който има отредено място като най-завладяващия образ в историята на психологическия трилър. След романа „Червеният дракон“, в който най-известният сериен убиец направи страховития си дебют, на пазара излиза и ново издание на втората култова, част от поредицата на Томас Харис – „Мълчанието на агнетата“.
В нея ФБР са изправени пред нов, още по-кръвожаден сериен убиец, който всички наричат с прякора „Бъфало Бил“. Той отвлича жени и ги убива по ужасяващ начин, като характерна черта на престъпленията му е, че части от кожата им са одрани. Всички опити на полицията да научи нещо за самоличността на Бъфало Бил остават безплодни и още веднъж единственият им начин да надникнат в изкривеното съзнание на убиеца се оказва не кой да е, а д-р Ханибал Лектър. Този път лице в лице с олицетворението на злото се изправя младата Кларис Старлинг, която се обучава в академията на ФБР и получава задачата да интервюира Лектър. Заинтригуван от интелекта и невинността на Кларис, той се съгласява да отговори на въпросите ѝ. Но за всеки от отговорите тя трябва да плати висока цена. Да оголи душата си и да се докосне до своите най-мрачни и ужасяващи страхове. Междувременно броя на жертвите на Бъфало Бил се увеличава, а залозите стават все по-високи. Ще успее ли Кларис да открие самоличността на престъпника и да запази разсъдъка си, изправяйки се срещу най-тъмните кътчета на човешкия ум?
С романа си Томас Харис пренаписва изцяло историята на психологическия трилър и превръща поредицата си в истински културен феномен. Д-р Ханибал Лектър продължава да интригува, смразява и завладява милиони читатели по цял свят.
Преводач на „Мълчанието на агнетата“ е Жечка Георгиева. Издава „Сиела“.

Велин Манов

Подобни публикации