Европейска нощ на учените

 Европейска нощ на учените

Европейската нощ на учените ще се състои на 11 места в София и на над 25 в страната.
Програмата на Европейска нощ на учените тази година включва интересни и забавни демонстрации, ролеви игри, лекции и разнообразни други занимания, сред които фокус ще бъде стъклото – материал, допринесъл за научния, технологичен и икономически просперитет на обществото. Основен мотив за избор на темата е фактът, че 2022 година е обявена от ООН за Международна година на стъклото.
Централното място за провеждане на събитията в София ще бъде Mall of Sofia, където в 12 часа ще се състои официалното откриване, както и награждаването на победителите в конкурсите за деца и младежи. По време на събитието на специално оборудвани щандовете с демонстрации и експерименти ще бъдат обсъждани разнообразни теми. В обособения Европейски кът ще е достъпна информация за различни научни проекти, финансирани от Европейската комисия, като ще бъдат представени и стипендиите на програмата „Мария Склодовска-Кюри”.
Много срещи с науката ще има в София Тех Парк, АгроБиоИнститут, Медицински университет – София, Технически университет – София, Химикотехнологичен и металургичен университет, Университет по архитектура, строителство и геодезия, Национален природонаучен музей при БАН, Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН, както и при асоциираните партньори на проекта – Национален политехнически музей и Астрономическа обсерватория на СУ.
Европейската нощна учените 2022 г. включва и онлайн програма, която ще бъде излъчвана от 18 часа с участие на учени на живо, както и с видеозаписи и презентации на български и чуждестранни лектори.
Европейска нощ на учените ще се състои на 30 септември.

Велин Манов

Подобни публикации