Европейско кино за учащи

 Европейско кино за учащи

Седем филма в дома на киното в четирите седмици преди Коледа са включени в новия зимен семестър на инициативата „Европейско кино за учащи“ – проект с мисия да показва най-доброто от съвременното европейско кино на ученици и студенти със свободен вход.
Всяка прожекция се представя от модератор, а след края на филма има дискусия с публиката. Модераторите на зимния семестър 2022 са режисьорите проф. Георги Дюлгеров, Надежда Косева и Андрей Хадживасилев и програмният директор на Дома на киното Христо Христозов.
Началото на зимния семестър на 28 ноември е с документалния филм „Моралът е доброто“ на сценариста и режисьор Веселин Диманов. Доцент Кристиан Таков е необикновен човек, уважаван от всички българи и безкрайно обичан от всички свои студенти. Този филм проследява неговия житейски път на фона на историческите събития от последните десетилетия в България. Сценарист и режисьор е Веселин Диманов, който ще бъде специален гост и ще разговаря с публиката след края на прожекцията; оператор на филма е Калоян Игнатов, музиката е дело на Георги Черкин, а монтажът – на Димитър Стафидов.
5 декември е посветен на един топъл и предизвикателен филм за сложността на човешките взаимоотношения – „Сантиментално“ на режисьора Сеск Гай, адаптация на първата му театрална пиеса. Поднесена под формата на бляскава комедия, историята се фокусира върху чувствата между две двойки съседи, а развитието на сюжета е изключително ангажиращо, като е необходимо да добавим и образователния елемент, свързан със секса – тема, която често е пренебрегвана в по-консервативните общности.
На 6 декември младежката публика ще има шанса да види „Мрак“ на Душан Милич – един от най-силните и емоционални разкази за военния конфликт в бивша Югославия. Страхът от неизвестното и липсата на всякаква надежда за промяна властват в едно скромно семейство, изолирано в гъста гора, обградени от призраците на изчезналите близки. Дори присъствието на международните сили не могат да вдъхнат сигурност на малката Милица – самата тя напомняща за трепкащия пламък на малката свещ, с която се опитва да прогони тъмнината на омразата и жестокостта.
На 10 декември е за летните приключения, които култовият сръбски режисьор Радивое Андрич е уловил и пресъздал по чудесен начин в най-новия си филм „Как се научих да летя“. Една привидно скучна ваканция се превръща в безценно преживяване за 12-годишната София. Разговорът на младежите след филма е с режисьора Андрей Хадживасилев, автор на детските зрителски хитове „Случаят Кюри“ и „Случаят Тесла“.
Срещата на младата публика с екипа на новия български филм „Рибена кост“ е предвидена за 12 декември. Интригуващият акцент в програмата е шансът за разговор с автора на филма Драгомир Шолев, един от най-талантливите български режисьори, който пресъздава абсурдността на нашата реалност през образите, които се оглеждат в очите на един мъртъв делфин, изоставен на морския бряг.
В зимния семестър на „Европейско кино за учащи“ е включена още една копродукция с България на грузинския режисьор Леван Когуашвили „Брайтън 4“. Историята среща зрителите с един всеотдаен баща, който се опитва да помогне на сина си в непознатата реалност на Америка, и постепенно двамата преоткриват себе си, чувствата си един към друг, както и особения имигрантски микрокосмос на Брайтън Бийч. Филмът ще бъде представен на 14 декември.
Финалът на 19 декември е „Надежда“ на норвежката режисьорка Мария Сьодал. Фокусът е върху семейните отношения на героите, празничните дни около Коледа и посрещането на Нова година, както и за начина, по който се трансформира реалността, когато в нея се появи застрашаваща живота диагноза. Но заедно с усещането за уют и топлина в празничните дни, надеждата винаги остава жива.

Велин Манов

Подобни публикации