Европейско кино за учащи

 Европейско кино за учащи

Кадър от филма „Шарлатан“

Осем са филмовите творби в новия пролетен семестър на инициативата „Европейско кино за учащи“ – проект с мисия да показва най-доброто от съвременното кино.
Откриващото заглавие неслучайно е българският документален филм, дело на Светослав Овчаров и Евелина Келбечева, „Второто освобождение“. Той е задълбочен исторически прочит на архивни документи и хроники за състоянието на България по време на съветската окупация между 1944 и 1947 година. Веднага след своята премиера заглавието събуди разпалени дебати, а мнозина се обърнаха с призива, че филмът трябва да бъде част от учебната програма. Специални гости на прожекцията ще бъдат двамата автори, заедно с продуцента и оператор Светла Цоцоркова.
Следващият филм е посветен на чешката копродукция „Шарлатан“ на режисьорката Агнешка Холанд – необикновената история за човек, надарен със свръхестествени способности, развиваща се на фона на тоталитаризма в Чехословакия през 50-те години. Вдъхновен от историята на лечителя Ян Миколашек, който използва уменията си, за да лекува всички, независимо дали са бедни или известни. Сред високопоставените му пациенти е и президентът на Чехословакия Антонин Запотоцки. След като Запотоцки умира, Миколашек е арестуван от комунистическия режим.
Младежката публика ще може да види „Още по едно“ на Томас Винтерберг – един от най-важните европейски филми от последните години и носител на награда „Оскар“ за международен филм. Алкохолното опиянение действа като творчески импулс за Мартин (Мадс Микелсен) и трима негови приятели, изтощени гимназиални учители. Първите резултати са положителни и малкият проект на учителите се превръща в истинско академично изследване, но дръзките действия си имат последици.
В края на май е предвидена среща с българския филм „Февруари“ на Камен Калев – поетичен разказ за събитията от живота на един човек – като момче на 8, младеж на 18 и старец на 82. Неговият път изглежда предопределен и монотонен – в родното място и извън него, в жега и в студ, но по всяко време невидима сила като че ли го напътства.
През юни в програмата предстоят още норвежкото предложение за „Оскар“ „Най-лошата личност на света“, анимационната колекция, съчетаваща поезия и кино „Щрих и стих“.
придружена от майсторски клас, както и специални прожекции на „Човекът, който продаде кожата си“ в Световния ден на бежанците и „Туве“ на рождения ден на любимата на малки и големи Туве Янсон.
Еврпейското кино за учащи започва на 9 май и продължава до 27 юни всеки понеделник в Дома на киното със свободен вход за ученици и студенти.

Велин Манов

Подобни публикации