Египтолог публикува първия си роман

 Египтолог публикува първия си роман

„Долината на щастливците“ е дебютният роман на младия талант Милен Миланов, спечелил сърцата на читателите със сборника с разкази „Спирала на мълчанието“. В него завършилият египтология автор изпраща читателя на пътешествие право в сърцето на Египет от началото на XX век, за да го направи част от невероятно приключение, в което… почти всичко е измислица.
Лятото на 1922 година, село Планиница, Царство България. Хора като Христо Лепоев са изтеглили късата клечка в живота. Прекарал осем дълги години в армията, бранейки отечеството, той би дал всичко на света, за да може да остане в родното си село и да се радва на мирни дни. Един неочакван сблъсък с „китайците“ – жители на близкото село – му изиграва лоша шега и привлича вниманието на стария му главнокомандващ в Пети кавалерийски полк, който го призовава обратно в служба на родината. Христо получава специална мисия от самия министър-председател и министър на войната по това време – Александър Стамболийски. Задачата му е да ликвидира самоук химик бомбаджия, взел твърде присърце решаването на Македонския въпрос. А това поръчение ще го изпрати право в сърцето на Египет, където го очакват много по-големи опасности от сблъсъка с един обикновен терорист. По времето, когато Христо пътува до Александрия, друг ветеран – доктор Питър Грийн от Христовия колеж, пристига в Нилската долина. Той е тръгнал по следите на ръкопис с изгубените философски съчинения, за които е чул от немски войник на фронта по време на Коледното примирие от 1914. И е готов на всичко, за да го открие. Един опит за грабеж обаче е на път напълно да го отдалечи от мечтата му, ако не е намесата на Лепоев. Преследвайки целите си, двамата мъже се оказват на непланирано пътешествие на кораб към Луксор, а съдбата ги сблъсква и с очарователната лейди Катарина Ашли. А след срещата с нея се оказва, че приключението започва едва сега.
Милен Миланов създава екзотичен свят на приключения и перипетии, в който се оказват замесени фалшификатори, повлияна от теософията и Телема секта, шамански ритуали и един човек, който просто иска да бъде оставен на мира и да се прибере у дома. Завладяващ и напрегнат, базиран на реални исторически събития и семейни легенди, „Долината на щастливците“ е шеметно приключение през времето и пространството в духа на Артуро-Перез Реверте, на което би завидял самият Индиана Джоунс.
Милен Миланов е автор на сборниците с разкази „Бибоп от Хенри“ и „Спирала на мълчанието“. Завършил е египтология в НБУ. Негови нехудожествени текстове са излизали в National Geographic България и вестник „Сега“.
„Долината на щастливците“ се издава от „Сиела“.

Велин Манов

Подобни публикации