„Една провинциална болница“ с награда в Карлови Вари

 „Една провинциална болница“ с награда в Карлови Вари

Мартичка Божилова с наградата

„Една провинциална болница“ получи наградата на Екуменическото жури на 56-ия международен кинофестивал в Карлови Вари. Мотивите са: „За хуманните идеи, за ярки примери на осъзнат лекарски дълг и положителни послания към зрителите“. Документалният филм беше единственият български филм и единственият документален филм (копродукция с Германия), включен в основния конкурс на престижния форум.
Филмът проследява ежедневието на пациентите и медицинските работници (лекари, сестри, санитари) в инфекциозното ковид отделение на кюстендилската болница. Близо 70 дни режисьорите самоотвержено документират ежедневието в отделението в пика на пандемията, като в някои моменти самите те се превръщат в помощници, а понякога и в психолозитерапевти, поради недостига на персонал. Чрез тях зрителите стават свидетели на житейските драми на участниците, на тихия героизъм на медицинските лица, но и на един парадоскален светъл хумор, който се прокрадва напук на умората, тъгата, непрестанните проблеми, неработещата здравна система и абсурдите на родното битие – като изблик на тържествуващия над всичко живот.
С уникалния достъп и деликатното разгръщане на личните истории „Една провинциална болница“ предоставя задълбочено документално наблюдение върху темата за пандемията и кинематографично изживяване на високо ниво. Поради естеството си филмът е почти изцяло самофинансиран.
Режисьори и сценаристи са Илиян Метев, Иван Чертов и Златинa Тенева, а продуценти – Мартичка Божилова, Илиян Метев и Ингмар Трост.

Велин Манов

Подобни публикации