Емануеле Д’Агуано гостува в „Кармен“

 Емануеле Д’Агуано гостува в „Кармен“

Италианецът Емануеле Д’Агуано гостува в операта „Кармен“ от Жорж Бизе.Той ще се превъплъти в Дон Хосе. В ролята на Кармен влиза Виолета Радомирска, Диригент е Жорж Димитров, а режисьор – Пламен Карталов.
Творческа биография на Емануеле Д’Агуано е впечатляваща. Роден е в Рим, изучава класическа китара, през първата част от кариерата си учи при тенора Уилям Матеуци. След като е отличен във важни международни конкурси като Toti dal Monte и Aslico, той започва блестяща дейност, която го води до изяви в най-важните театри по света..Сред многото заглавия, в които участва, могат да се посочат: „Тайният брак“ в Театро Ла Фениче, в Театро Реджо в Торино и на Фестивала на Два Свята в Сполето, „Така правят всички“ в Общинския театър на Пиаченца и в Бреша, Комо, Павия и Кремона и с Баварската Държавна опера, Мюнхен в Хонконг, „Пепеляшка“ в Театро Верди в Пиза, „Пътуване до Реймс“ (Кавалер Белфиоре) във Франкфурт, „Фалстаф“ (Фентън) в Театър Колон в Буенос Айрес, Комо, Бреша, Павия и Кремона, „Сън в лятна нощ“ (Лизандър) в Пиза, Лука и Ливорно, „Завръщането на Одисей в родината“ (Юпитер и Анфином) в Театър Ла Скала и в Theater an der Wien. След първата част от кариерата си, интелигентното развитие на гласа му позволява да разшири репертоара си с други заглавия като „Любовен еликсир“, „Лучия ди Ламермур“, „Палячи“, „Кавалерът на розата“, „Медея в Коринт“ , „Отело“, „Риголето“, „Чужденката“, „Дон Паскуале“ , „Милосърдието на Тит“ , „Травиата“, „Дон Жуан“, „Веселата вдовица“ и др. Работил е с важни диригенти, сред които: Кампанела, Мета, Петренко, Бичков, Фриза, Д. Юровски, сър Елдър и други.
Кармен е трагедия на личността. Затова в спектакъла тя е център, като човек земен, но ограничен от извънземна сила. Две са виталните вибрации на главната героиня: любов и свобода. Любовта и свободата за нея са по-важни от живота. Самата тя става тяхна жертва, като се бори срещу белязалото я предопределение. Режисьорът прави съвременен поглед към драмата на Кармен през традициите на древногръцкия театър и японския театър „Но“.
„Кармен“ ще бъде на 26 ноември в Софийската опера и балет.

Велин Манов

Подобни публикации