Емануил Иванов гостува на Софийската филхармония

 Емануил Иванов гостува на Софийската филхармония

Талантливият пианист Емануил Иванов, който на 20 години спечели престижния конкурс „Феручо Бузони“, а на 22 дебютира в „Ла Скала“, отново гостува на Софийската филхармония. Под палката на Алесандро Круделе той ще представи Концерт за пиано и оркестър №5 „Египетски“ на Камий Сен-Санс. Симфония в ре минор от Цезар Франк допълва програмата на вечерта.
Роден през 1998 година в Пазарджик, Емануил Иванов от ранна възраст проявява силен интерес и любов към музиката. В детството му изключително влияние върху музикалното му възпитание има симфоничната музика и особено Густав Малер. Започва уроци по пиано на около седемгодишна възраст при Галина Даскалова в родния си град. Завършва езиковата гимназия „Бертолт Брехт“. Учи пиано при проф. Атанас Куртев от 2013 до 2018 година. В момента е студент с пълна стипендия в Кралската консерватория в Бирмингам под ръководството на Паскал Немировски и Антъни Хюит. Емануил Иванов участва в много фестивали в България, а също така има солови рецитали във Франция, Италия, Германия, Австрия, Кипър, Обединеното кралство и Полша. Свирил е с водещи оркестри в България и Италия. Той е носител на награди в престижни международин конкурси като „Алесандро Казагранде“, „Скрябин-Рахманинов“, „Павел Серебряков“, „Лист-Барток“, „Млади виртуози“, „Дину Липати“ и други.
Алесандро Круделе е сред най-успешните италиански диригенти през последните години.Роден е в Милано. Учи цигулка и композиция в Миланската консерватория „Джузепе Верди“, завършва я през 1997. Образованието му като диригент започва от ранна възраст. От 1999 до 2003 продължава обучението си в Музикалната академия „Киджана“ в Сиена, където е награден с няколко стипендии и с най-престижната Diploma d’Onore. Специализира при Кристоф фон Донани и сър Саймън Ратъл. Сред престижните оркестри, с които работи, са Лондонската филхармония, Шотландският симфоничен оркестър на БиБиСи, германските симфонични оркестри в Берлин, Бохум и Бамберг, Симфоничният оркестър на Мелбърн (Австрия), Филхармонията на Монте-Карло, Израелският симфоничен оркестър, португалският симфоничният оркестър „Порто каза де музика“, уругвайският Филхармоничен оркестър в Минас, Пражкият симфоничен оркестър, Филхармоничният оркестър на Джордж Енеску в Букурещ, италианските „Филармоника Артуро Тосканини“ в Парма и Оркестъра на областта Тоскана. От сезон 2018/2019 Алесандро Круделе е главен гост-диригент на Радиосимфоничния оркестър в Белград.
Концертът ще бъде на 10 март в зала „България“.

Велин Манов

Подобни публикации