Еманюел Чекнаворян заменя цигулката с диригентската палка

 Еманюел Чекнаворян заменя цигулката с диригентската палка

Снимка: Uwe Arens

Еманюел Чекнаворян се завръща на сцената с концерт, посветен на неговия баща – големия композитор и диригент Лорис Чекнаворян, който отбелязва своя 85 рожден ден.
След като очарова българската публика като солист, този път Еманюел заменя цигулката с диригентска палка, за да представи заедно със Софийската филхармония и Националния филхармоничен хор „Три пиеси от „Арарат сюита“ от Лорис Чекнаворян, „Половецки танци“ из второ действие на операта „Княз Игор“ от Александър Бородин и „Картини от една изложба“ от Модест Мусоргски.
Въпреки младостта си, музикантът вече е получил световно признание и е припознат за един от големите артисти на днешното време. Публиката и критиците са вдъхновени от неговите интерпретации, отличаващи се с дълбочина и техническо съвършенство. Radio Klassik Stephansdom разпознава и таланта му да комуникира с публиката и от 2017 му поверява собствено предаване Der Klassik-Tjek. Като най-младият резидентен артист в историята на легендарната зала Музикферайн, Еманюел Чекнаворян създава свой собствен цикъл в богатите ѝ традиции през сезон 2019/20. През последните сезони той все повече се фокусира в дирижирането и осъществява и диригентските си дебюти във Виенския Концертхаус с Виенския камерен оркестър, оркестър „Тонкюнстлер“, Камерата Залцбург, Мюнхенския и Базелския симфонични оркестри. Той е „Изгряваща звезда“ на Организацията на Европейските концертни зали, „Голям талант“ на „Виенския концертхаус“ и е протежиран от фондацията „Орфеум“ в Цюрих. Чест гост е на международни фестивали за класическа музика, включително „Енеску“ в Букурещ, Фестивала в Графенек (Австрия), Музикалния фестивал в Рейнгау (Германия) и Фестивала в Макленбург – Западна Померания (Германия). Еманюел Чекнаворян е носител на престижната награда OPUS Klassik за дебютния си албум „Solo“ (2018). През 2020 записва втория си диск с произведения на баща му и на Ян Сибелиус. А през следващата година излиза и дебютния му албум като диригент на Оркестър „Тонкюнстлер“, с които изпълнява „Шехерезада“ на Римски-Корсаков.
В този концерт Софийската филхармония за първи път ще изпълни „Три пиеси от „Арарат сюита“ от бащата на Еманюел – Лорис Чекнаворян – една от най-известните културни фигури в Армения и Иран.
Концертът ще се проведе на 13 октомври в зала „България“.

Велин Манов

Подобни публикации