Емил Табаков ще води Софийската филхармония

 Емил Табаков ще води Софийската филхармония

Маестро Емил Табаков ще застане на диригентския пулт на Софийската филхармония с класическа програма: Концерт за пиано №20 от Волфганг Амадеус Моцарт и Втора симфония от Лудвиг ван Бетовен. Солист на вечерта ще бъде виртуозният пианист Себастиан Кнауер.
Диригентът сменя първоначално обявения Георги Димитров, който се оттегли зарари заболяване. Емил Табаков е сред най-уважаваните български диригенти у нас и по света. Завършва Музикалната академия в София със специалностите контрабас, дирижиране и композиция. Лауреат е на национални и международни конкурси – и като контрабасист (София), и като диригент („Николай Малко“, 1977, Копенхаген). Диригентската му кариера започва от Русенската филхармония през 1976. От 1979 до 1988 ръководи Камерния ансамбъл „Софийски солисти”, а в периода 1985-2000 последователно е диригент, главен диригент и музикален директор на Софийската филхармония. От 1994 до 1999 е и главен диригент на Белградската филхармония. В периода 2002-2008 оглавява Симфоничния оркестър на Билкент, Анкара. От края на 2008 до края на 2015 е последователно директор на дирекция „Музикална продукция и състави“ на Българското национално радио и главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР. Гостува сам и с ръководените от него оркестри в почти всички европейски страни, както и в САЩ, Австралия, Канада, Япония, Южна Корея, Сингапур, Тайван, Бразилия, Южна Африка, Иран и други. Емил Табаков е носител на престижни национални награди в областта на музиката – „Музикант на годината“ на БНР за 1992, „Мъж на годината“ на Международния библиографичен център в Кеймбридж, един от 100-те най-добри професионалисти според Международния библиографичен център за 2012 . През 1997 е министър на културата в служебното правителство на Стефан Софиянски.
Клавирният виртуоз Себастиан Кнауер има над 30-годишна кариера, започнала с концертния му дебют на 14-години в родния му град Хамбург. Свирил е в повече от 50 държави на четири континента, в залите на Берлинската филхармония, Гевандхаус – Лайпциг, Концергебау в Амстердам, Лондонската Уигмор хол, Театър Шанз-Елизе в Париж, Тонхале в Цюрих, Виенската Концертхаус, Линкълн център – Ню Йорк, Театър Харис в Чикаго, Националния център за сценични изкуства – Пекин и зала Топан в Токио. Има издадените 15 компактдиска. Съвместният му проект с Даниел Хоуп „Изтокът среща Запада“ печели наградата Echo Klassik за 2005 и номинация за „Грами“. Концертът за пиано This is (not) Beethoven – Variations for Piano & Orchestra от композитора Араш Сафаян, издаден от BMG/Modern Recordings през 2020, веднага влиза в немските класации Classic Charts (№ 6) и в американските класации на списание „Билборд“ (№ 15). Себастиан Кнауер е свирил всички 27 клавирни концерти на Моцарт с Хамбургската филхармония и всички концерти на Хайдн с Бамбергските симфоници, като сам е дирижирал оркестрите от пианото.
Концертът ще бъде на 13 ноември в зала „България“.

Велин Манов

Подобни публикации