„Жените наистина плачат“ е в селекцията на ЕФА

 „Жените наистина плачат“ е в селекцията на ЕФА

Кадър от филма „Жените наистина плачат“

Българският филм „Жените наистина плачат“ е сред 30 изявени филмови творби, които Бордът на Европейската филмова академия избра за селекцията за игрални филми на Академията за 2022 година.
Това е втора, поредна селекция за режисьорското дуо Милева & Казакова, след като дебютът им „Котка в стената“ също направи този лъвски скок през 2020. И още едно високо признание и за целия екип на филма, който след премиерата си в Кан, завоюва участия на редица престижни фестивали като Сараево, Карлови Вари, закриващ филм на Варшавския фестивал, Виенале, Сао Пауло, Корк, Американски филмов институт, South by South West, Триест. Там към получените вече награди се добави и специалната награда Audentia (Кураж) на Евроимаж на съвета на Европа.
Между 30-те филмови продукции се открояват „Триъгълник на тъгата“ на шведския режисьор Рубен Йостлунд, отличен с престижната награда „Златна палма“ на фестивала в Кан, „Паралелни майки“ на Педро Алмодовар, „Белфаст“ на Кенет Брана, Tourment sur les iles на каталунския режисьор Албер Сера, „Отражение“ на украинския режисьор Валентин Васянович, More than ever на родената в Берлин френска режисьорка Емили Атеф (последната роля на покойния френски актьор Гаспар Улие), „Носталгия“ на Марио Мартоне и „Свещеният паяк“ на Али Абаси.
„Селекцията на Академията се счита за една от най-добрите, които европейското кино може да предложи, и представя всяка година най-доброто от филмовите продукции на Европа. С представени 27 европейски държави – както от ЕС, така и извън ЕС – списъкът с избрани филми отново илюстрира голямото разнообразие в киното в цяла Европа. Церемонията по връчването на Европейските филмови награди – най-известната и престижна награда за европейски филм – се връчва от Европейската филмова академия (European Film Academy Production GmbH.)“, се казва в официалното прес съобщение на Европейската филмова академия.
Европейските филмови награди ще бъдат връчени на 10 декември в Рейкявик.

Велин Манов

Подобни публикации