Жените около Моцарт в концерт-спектакъл

 Жените около Моцарт в концерт-спектакъл

Цанислав Петков Снимка: Василка Балевска / Софийска филхармония

Кой уби Моцарт? Кой измисли брака по любов? Обичаше ли наистина Констанца своя съпруг и каква е ролята на масоните в живота му? Отговрите дава хитовата пиеса „Веберови“ от Феликс Митерер, която оживява в концерт-спектакъл на Софийската филхармония.
Историята, която завладя сцените на Западна Европа, среща публиката с Констанца Моцарт, родена Вебер, нейните сестри и майка им, които преосмислят живота на току-що починалия Моцарт.
Режисьорът Борислав Петранов, който е и преводач на текста, поверява ролите на актьорите от Сатиричния тетър Елена Атанасова, Деница Даринова, Анджелика Джамбазова и Явор Борисов. Ключова роля в спектакъла има и сопраното Пламена Гиргинова. Цанислав Петков ще поведе оркестъра в изпълнението на откъси от най-знаковите Моцартови творби, сред които „Малка нощна музика“, Симфония №29, „Дон Жуан“, „Отвличане от сарая“, „Вълшебната флейта“ и други. Сценографията и костюмите са на Ханна Шварц.
Писател и актьор, Феликс Митерер е сред най-уважаваните автори в Австрия. Той има десетки текстове за телевизионни и филмови продукции. Носител на Австрийската награда за литература и на десетки награди за своите пиеси. „Веберови“ оживява за първи път на българска сцена в специалната адаптация за Националния оркестър.
Сопраното Пламена Гиргинова е родена в София, където завършва Немската езикова гимназия. След повече от 10 години като хорист и солист на Детския хор на Българското национално радио, Пламена решава, че музиката е нейното призвание и завършва класическо пеене в НМА “Проф. Панчо Владигеров” в класа на проф. Мила Дюлгерова. Като стипендиант на фондация “Борис Христов” тя се обучава оперното студио Санта Чечилия в Рим при Рената Скотто. Продължава развитието си в майсторските класове на Дарина Такова, Анна Томова-Синтова, Енедина Лорис, Ева Линдквист, Силвана Дусман и други.
Концерт-спектакълът е част от летния сезон на Софийската филхармония „Споделете музиката“.
„Веберови“ ще бъде на 7 август в Парк-театър „Борисова градина“.

Велин Манов

Подобни публикации