Започва възстановяването на Централните хали

 Започва възстановяването на Централните хали

Започва изпълнението на одобрения от НИНКН проект на Кауфланд България за възстановяване на оригиналните вид и функция на Централните хали в София.
В следващите месеци предстои да бъдат извършени поредица от ремонтни дейности, чрез които ще бъдат отстранени силно компрометирани елементи от вътрешността на сградата и ще бъде извършено цялостно специализирано почистване на фасадата ѝ. За първи път от 40 години, след ремонта ще бъде възстановен звънът на емблематичния часовник в кулата ѝ. Общата стойност на инвестицията за възстановяване на оригиналните вид и функция на Централните хали надвишава 50 милиона лева.
„Този проект е част от ангажимента на Кауфланд България за подобряване на средата, в която живеем и е изключително важен за нас. Той представлява значителна инвестиция в миналото, насочена към съхранението на сградата в оригиналния ѝ вид – такава, каквато я е създал нейният автор – арх. Наум Торбов през 1911 година. Същият ще бъде и принципът при последващото възстановяване на предназначението ѝ – в новия магазин ще има над 17 000 стоки, като акцент ще бъдат българските производители и българските стоки в нея. Над 170 български доставчици вече са заявили участието си в този проект“, това подчерта Иван Чернев, изпълнителен директор на Кауфланд България.
Предстоящият ремонт ще обхване отстраняване на течовете от покрива, цялостна подмяна на опасни електро и ВиК инсталации, възстановяване и социализация на археологическите останки и крепостната стена на ниво сутерен и изграждане на „Интерактивна зона за археология и история“. Специализираното почистване на фасадата ще отнеме няколко месеца и ще се реализира от реставратори с доказана експертност.
След края на ремонтните дейности над 170 български доставчици на основни категории храни като месо и колбаси, риба, хляб, млечни продукти, плодове и зеленчуци, ще станат част от възстановяването на оригиналното предназначение на сградата. Близо 50 български производители на плодове и зеленчуци ще представят стоката си в халите. Продукцията на всеки един от тях ще трябва да бъде сертифицирана по програмата Global G.A.P. – независима световна система за добри земеделски практики, която гарантира, че производството на плодове и зеленчуци отговаря на най-високите стандарти за хигиена, опазване на околната среда и безопасност на работа.
В непосредствена близост до археологическото наследство на Централните хали, в сградата ще отвори врати и най-голямата книжарница за детски книги в страната, която ще наброява над 10 000 заглавия. На сутеренното ниво ще бъде обособено и пространство за културни и социално-значими събития.

Велин Манов

Подобни публикации