Започва десетото издание на 6Fest

 Започва десетото издание на 6Fest

Днес в Пловдив започва юбилейният десети Фестивал за улични изкуства 6Fest.
Това е най-голямото издание на форума в цялата му история от 2017 година насам – за първи път събитията продължават в 7 дни в три последователни седмици. За първи път 6Fest организира събития и извън централната част на Пловдив, за да стигне до по-широка публика и да допринесе за обогатяването на културния живот и в градските квартали.
Първите два фестивални дни са посветени на цирковите работилници. На 14 и 15 май базираната в Белгия българска артистка Надежда Гончева (Ащон Ка) ще проведе работилница за живи статуи в Пловдивски културен институт. В края на работилницата участниците ще се превърнат в живи статуи по главната улица на Пловдив „Княз Александър І“. Пътуващият театър „Скрин“ ще направи шест работилници за клоунада, жонглиране, пантомима, циркови куклени номера, акробатика и въртене на огън в парк „Отдих и култура“ на 14 май. Цирк „Играчка-Плачко“ кани семействата с деца на две работилници за гигантски сапунени мехури и за моделиращи балони на 15 май в парк „Лаута“.
Фестивалът продължава на 20 май на площад „Централен“ с цирково-музикалния спектакъл „Ново кабаре“ на Combino Project. Формацията е създадена от цирковия артист и музикант от Пловдив Dario Bulgario. 21 май започва още от сутринта с хип-хоп сцена и открити класове на четири популярни пловдивски групи за танци The Center, Dance Home, Emotion Dance, Sleepwalkingz. Танцовите уроци ще се проведат в парк „Бунарджика“.
За 21 май е планирано и най-мащабното събитие от десетия 6Fest – танцово-карнавален парад, в който са поканени да се включат и пловдивчани и гостите на града, маскирани и облечени в карнавални и празнични костюми. Парадът ще бъде предвождан от театъра на огъня и сенките Fireter и техния 10-метров дракон, напътстван от артисти на кокили. В шествието ще се включат също така артисти на кокили, клоуни и мимове от Пътуващия театър „Скрин“. Като истински уличен парад ще има и музика от мобилно озвучаване. След края на парада публиката ще може да се наслади на цирков спектакъл на „Скрин“.
Програмата на 22 май започва отново с открит клас по съвременен танц с пловдивските хореографи Елена Здравкова и Деница Гергиникова.
6Fest ще има и международно участие, след дълго прекъсване поради пандемията. На 22 май в района на Виенски павилион в Цар Симеонова градина зрителите ще гледат клоунски пърформанс на групата Granula and co.
За първи път на 6Fest ще участва и група за исторически възстановки „Първи Италийски легион“ от Свищов. Групата ще представи епизоди от тракийската епоха, римския имперски период и късната античност във Филипопол. Ще видим демонстрации на оръжие, облекла, марш, военни команди, древни ритуали и обичаи. Ще сепроведат гладиаторски битки с участието на няколко двойки различни типажи гладиатори.
Последните два дни от фестивала са отново посветени на работилниците. На 28 и 29 май около Виенски павилион в Цар Симеонова градина Fireter ще проведат работилница, посветена на популярни и зрелищни карнавални практики – паради и процесии, подвижни конструкции и други. В края на двудневната работилница участниците ще представят общ парад пред публика.
На 29 май театър „Хамелеон“ кани семейства с деца на работилница за изработване на импровизирани театрални кукли от различни материали. Всяко дете ще може да си тръгне с кукла.
6Fest е между 14 и 29 май в Пловдив.

Велин Манов

Подобни публикации