Затрогваща история за геноцида на йезидите в HBO Max

 Затрогваща история за геноцида на йезидите в HBO Max

„Ангелите на Синджар“ е въздействащ Max Original документален филм за геноцида на йезидите, режисиран от номинираната за „Оскар“ Хана Полак, който ще бъде наличен от 30 септември в стрийминг платформата HBO Max.
Филмът на режисьора Хана Полак разказва история за геноцида над йезидите, извършен от организацията ISIS през 2014 година в иракската област Синджар. Йезидите са екзекутирани, измъчвани, изнасилвани и принудени да преминат в сексуално робство, като всичко това има за цел да унищожи завинаги тяхната миролюбива общност. В основата на филма е поразителната история на една невероятна жена – Ханифа. Пет от сестрите ѝ са отвлечени през август 2014 година. Най-малката е на седем, най-голямата на осемнадесет. Малко след това, на смъртния одър на баща си, Ханифа му се заклева, че ще намери момичетата и ще обедини семейството. Филмът проследява стъпките на Ханифа и представя завладяващи свидетелства на оцелели от геноцида. Един от оцелелите е Саид, който се спасява като по чудо от екзекуция в родното си село Кочо, в което сега почиват хиляди човешки кости. Саид помни лицата на тези, които са натискали спусъка. Той оцелява, за да свидетелства за извършените ужасяващи престъпления и да отмъсти за своите близки. Хана Полак стъпва в тази окървавена земя, за да хвърли светлината на прожекторите върху йезидския геноцид от XXI век и неговите истории за насилие, но и надежда за оцелелите за по-светло и мирно бъдеще.
Документалният филм „Ангелите на Сиджар“ спечели Голямата награда на Долна Силезия на тазгодишния 19-и Millennium Docs Against Gravity, както и наградата за най-добър полски филм на 19-ия Millennium Docs Against Gravity. Филмът беше и в краткия списък за номинации за Европейските филмови награди.

Велин Манов

Подобни публикации