Захари Карабашлиев е новият драматург на Народния театър „Иван Вазов“

 Захари Карабашлиев е новият драматург на Народния театър „Иван Вазов“

Снимка: Ивайло Петров

Заслужено признание получи писателят Захари Карабашлиев, който от втората половина на юли 2022 година ще заеме позицията писател драматург на Народния театър „Иван Вазов“. Той ще съвместява поста с този на главен редактор на издателство „Сиела“, която заема от 2014 година насам.
Авторът на „18% сиво“, „Хавра“ и „Опашката“ от години е свързан с театъра. Неговите пиеси „Откат“, „Неделя вечер“, „Лисабон“, „Опашката“ и други са поставяни на български и чужди сцени. „Опашката“ с режисьор Явор Гърдев, създадена по едноименния му роман, спечели и „Аскеер“ за най-добра постановка в началото на 2022 година. През септември 2022 година в Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен предстои премиера на друг негов текст – „Талант“ с участието на актьорите Александър Алексиев и Стоян Дойчев.
„Чест и радост е за мен да кажа, че от няколко дни съм част от Народен театър „Иван Вазов“. Позицията ми е творческа, свързана е със създаване, адаптация и/или развитие на драматургични текстове. Поканата е от новия директор Васил Василев, с когото ни запозна обща работа в плевенския театър. В театъра са ми отредили най-задължаващото работно място – кабинета и бюрото на поета Николай Лилиев (дългогодишен драматург на Народния театър), а над стената над стола му е окачен един портрет на Яворов, нарисуван така, сякаш наднича през рамото ти да види какво точно там правиш. Та, усещането ми за бъдещата работа в Народния театър е като към наистина голяма институция, чудесна школа и добра възможност за още по-пълноценен творчески път. Поемам поста, като се сещам и за думите на Лилиев: „…С великата жажда за ден, за нови и нови познания, да търся, в живота пленен, живот и разумни желания.” Разумни желания!“, коментира Захари Карабашлиев.

Велин Манов

Подобни публикации