Захари Карабашлиев и Вили Лилков с награди

 Захари Карабашлиев и Вили Лилков с награди

Вили Лилков

На един от най-българските празници – Деня на народните будители – на официална церемония бяха връчени годишните награди на „Портал Култура“ за художествена и нехудожествена литература.
Захари Карабашлиев стана носител на I награда в категория „Проза“ с романа си „Опашката“, който през май 2022 година спечели приза за „Роман на годината“ на фондация „13 века България“ и наградата „Цветето на „Хеликон“ за най-продавана книга на 2021 година.
По повод Деня на будителите той припомни: „Ние трябва да оказваме съпротива на невежеството. И ми се ще всички ние да го правим и с думи, и с действия, не само наум, не само в мислите си, а да се поддържаме едни други в тази по-голяма борба. Благодаря на всички, които сте тук, на всички свои колеги, писатели, публицисти, книжари – всички вие сте будители!“
Журито в състав Деян Енев, проф. Калин Янакиев, Теодора Димова, Тони Николов и проф. Божидар Кунчев отреди II награда в категория „Хуманитаристика“ да отиде при проф. Вили Лилков за работата му по приносното издание „Доблест и наказание. Народният съд и ДС срещу спасителите на българските евреи“.
„За мен тази награда е огромна изненада, признание, стимул, радост, тепърва ще преосмислям това, което ми се случи тази вечер”, изказа благодарността си за наградата проф. Лилков и насочи вниманието на публиката към целта на книгата му, посветена на непознатите герои, защитили българските евреи по време на Втората световна война.
„Моята задача в тази книга е да възкреся спомена за смелите българи във всеки един град в България, които не от друго, а от чиста човещина и хуманност са помагали на евреите през онези години“, допълни той.
Захари Карабашлиев и Вили Лилков се издават от „Сиела“.

Велин Манов

Подобни публикации