Защо никой не ми го е казвал досега?

 Защо никой не ми го е казвал досега?

Детайлите и тънкостите по пътя към душевния мир обобщава световноизвестният специалист д-р Джули Смит в „Защо никой не ми го е казвал досега?“ – наръчник за душевно здраве, в който са разкрити много от методите, използвани от скъпоплатените психолози, за да помагат на своите пациенти.
Това не е книга, която търси първопричината, връща се назад към детството или пък предлага готови решения на всеки проблем. Това е книга с инструкции за употреба на онези механизми, чрез които човек да изгради устойчивост и умение да понася безопасно тежките емоции. Да вникне в начините, по които може да направлява психическото си здраве и да се грижи за него. От това как да се научим да се справяме с лошото настроение, да преодоляваме нежеланието си и да подхранваме мотивацията си, през уменията да изграждаме самочувствие, да се справяме с критиката и да прощаваме, до приемането на загубите и скръбта – Смит обяснява нагледно как работи човешкият ум и дава насоки за поддържане на здравето му всеки ден.
Редица книги за самопомощ ни казват да пренастроим начина си на мислене. И че от това как мислим зависи как се чувстваме. Според д-р Джули обаче има един решаващ пропуск: зависимостта между мислене и чувства е двупосочна. От това как се чувстваме зависи какви мисли ни спохождат.
Книгата няма непременно да ви гарантира, че ще изживеете дните си оттук нататък с усмивка на лице. Но ще ви на¬учи кои инструменти да използвате, за да сте сигурни, че ако се усмихвате, то е защото искрено се наслаждавате на пътешествието, наречено живот.
Преводач на „Защо никой не ми го е казвал досега“ е Вера Джамбазова. Издава „Сиела“.

Велин Манов

Подобни публикации