За първи „Слънчева линия“ в България

 За първи „Слънчева линия“ в България

Предстои престижно международно гостуване на независимата продукцентска компания от Латвия KatlZ Riga. Актьорите Мария Данилюк и Андрис Булис ще играят пред българската публика спектакъла „Слънчева линия“ по едноименната пиеса от Иван Вирипаев. Идеята и режисурата са на Евгения Шерменьова.
„Слънчева линия“ прави зрителя свидетел на сцени от един семеен живот. Пряк свидетел и участник в случващото се на сцената е публиката. Съпрузите са в период на криза в отношенията си и търсят вариант, за да останат заедно, но вечерта вместо всеки да отиде в стаята си, четиридесетгодишните съпрузи Барбара и Вернер остават в кухнята, където започва безкрайният им разговор за разбирателството, което са загубили за седем години брак. Заварваме ги в момента, когато в 5 часа сутринта никой от тях не иска да отстъпи и всеки обвинява другия в отсъствие на внимание и егоизъм. Зад това, че всичко изглежда благополучно в семейството се крие болка, разочарование, но и надежда. Ще успеят ли героите да открият онова, което ще им помогне да останат заедно или окончателно ще приемат решението за раздялата си?
Заедно със зрителите героите преминават дълъг път от комични и трагични ситуации, като си спомнят важните моменти от своя живот или чрез обиди и обвинения се опитват да открият отново пътя към другия и да тръгнат заедно.
Иван Вирипаев е написал пиесата „Слънчевата линия“ като напрегнат диалог между двама в търсене и откриване на истината за близостта – ярък и ироничен разговор, който разкрива различни механизми, които не позволяват на двамата да общуват, да се чуят и да разгадаят същността на другия.Андрис Булис е актьор от театър Dailes в. Рига и еработил с Александър Морфов в Рига. Мария Данилюк е започнала своята кариера в Руския театър „Михаил Чехов“ в Рига.
Евгения Шерменьова е завършила продуцентство в ГИТИС, а след това е работила в МХАТ и Център „Майерхолд“. Била е директор на фестивала за нов европейски театър NET. Била е и директор на други важни фестивали, в които си е партнирала с руски артисти и артисти от световна величина. Била е зам.министър на културата в правителството на Москва. През 2015 година напуска Русия заради различията си и разграничаване от властта там и се премества в Латвия. В Латвия освен театрален продуцент, е и журналист и водещ на известното радиопредавене „Без антракт“ в Радио Балтком, критик, а от няколко години е и член на журито на националната театрална премия.
Иван Вирипаев е един от най-добрите и известни съвременни драматурзи в Русия. Получил е много награди и отличия, а неговите пиеси се играят успешно не само на руска сцена, но и в Европа. Пиесите му се отличават с присъствието на ритъм и автоирония, и в същото време с трагически обрати, където едновременно се срещаме със страха и трагедията, но и с радостта, и смеха. В Латвия произведенията на Вирипаев са широко известни.
Представлението ще се играе на руски език със субтитри и не се препоръчва за лица под 18 години.
„Слънчева линия“ ще бъде на 17 май в Yalta Art Room.

Велин Манов

Подобни публикации