„Златен лъв“ за френската драма „Събитието“

 „Златен лъв“ за френската драма „Събитието“

Френската драма „Събитието“ (L’Événement) на режисьорката Одри Диван спечели голямата награда „Златен лъв“ на кинофестивала във Венеция.
Тя е базирана на едноименния роман на Ани Ерно и разказва за 23-годишна жена, която се опитва да направи аборт през 60-те години на миналия век, когато за това може да бъде изпратена в затвора.
Гран при на журито „Сребърен лъв“ спечели италианският режисьор Паоло Сорентино за „Това беше божията ръка“ (È stata la mano di Dio). Филмът е заснет в родния му Неапол и е за съдбата, семейството, футбола, киното, любовта и загубата. Сюжетът се развива през 80-те години, а животът на едно младо момче с неговите неочаквани радости и неочаквани трагедии се преплита по непредсказуем начин с привличането на Диего Марадона в „Наполи“. А изпълнителят на главната роля Филипо Скоти беше удостоен с наградата „Марчело Мастрояни“ за най-добър млад актьор.
„Сребърен лъв“ за най-добра режисура грабна Джейн Кемпиън за уестърна „Силата на кучето“ (The Power of the Dog) с Бенедикт Къмбърбач.
Пенелопе Крус получи отличието за най-добра женска роля за играта си в „Паралелни майки“ (Madres Paralelas) на испанския режисьор Педро Алмодовар. Драмата разкрива психологическите травми след Испанската гражданска война през 30-те години на миналия век, като се преплитат историите на две майки.
Призът за най-добра мъжка роля е за филипинският актьор Джон Арсиля за ролята му в криминалния трилър „На работа: Изчезналите 8“ (On the Job: The Missing 8).
Наградата за най-добър сценарий отиде при Маги Джиленхол за режисьорския ѝ дебют „Изгубената дъщеря“ (The Lost Daughter). Оливия Колман е в ролята на британска университетска преподавателка, която си припомня своите майчинство, брак и бягство.
Специалната награда на журито беше спечелена от френско-италианската продукция „Дупката“ на Микеланджело Фрамартино.
Британският режисьор Ридли Скот бе удостоен с почетна награда, която се връчва за първи път и е за личност с особено оригинален принос към съвременната киноиндустрия.

Велин Манов

Подобни публикации