Зовът на смелостта

 Зовът на смелостта

„Зовът на смелостта“ на Райън Холидей се опитва да даде отговор на въпроса как да се изправим срещу страховете си в трудни ситуации.
Това е първото заглавие от нова поредица за четирите основополагащи ценности на стоицизма, в което авторът се захваща с изследване на най-важната добродетел от всички – смелостта. В живота на всеки човек настъпва момент, в който трябва да се изправи лице в лице едно съвсем естествено явление според стоиците, което обаче се превръща в най-големия ни противник – собствените ни страхове. Но може ли човек да победи враг, чийто глас се опитва да заглуши и сякаш никога не опознава до край.
В книгата Райън Холидей разглежда на първо място елементите, които оформят чувството на несигурност и причините, поради които най-често се страхуваме. Чрез увлекателни примери за исторически и съвременни личности, сред които Шарл дьо Гол, Флорънс Найтингейл и д-р Мартин Лутър Кинг-младши, Холидей запознава читателите си с храбри хора, които са се борили, рискували, проявили са смелост и са успели да надмогнат страховете си. От битката при Термопилите до ужасите на концлагерите, от движението на суфражетките до малката Малала Юсафзаи, която се изправи срещу талибаните, писателят представя смелостта като добродетел, която има както физическо, така и нравствено измерение. Защото смелостта не се случва само на бойното поле. Тя се изразява в това да не ни е страх от истината. Да можем да се гмурнем в неизвестното. Да следваме мечтите си, независимо от мнението на другите. Смелостта се крие в толкова много дребни решения, които взимаме всеки ден. И чака да бъде открита, за да преобърне напълно живота ни.
Преводач на „Зовът на смелостта“ е Надежда Розова. Издава „Сиела“.

Велин Манов

Подобни публикации