Иван Бърнев с награда във Валядолид

 Иван Бърнев с награда във Валядолид

Българският актьор Иван Бърнев и легендарния испански актьор Кара Елехалде взеха заедно Награда за главна мъжка роля в първата испанско-българска продукция „Васил“ на престижния фестивал Семинци във Валядолид.
Каталунската режисьорка Авелина Прат избира Иван Бърнев за главната роля в дебютния си филм „Васил“, чиято световна премиера бе на А категория фестивала във Варшава през октомври. Иван Бърнев още на кастинга се явява с брилянтно научен текст на испански, и смайва режисьорката с подготовката си. Чуждият език по никакъв начин не пречи на гъвкавостта му в актьорските задачи. Избран сред множество, явили се на кастинга, той поема отговорно задачата да подготви ролята на испански с помощта на Павлина Иванова.
Това е първата испанско-българска продукция с продуценти Мириам Порте, продуцент със сериозно арт хаус портфолио и Мина Милева и Весела Казакова, които все повече затвърждават международния си успех, както като режисьори, така и като продуценти. Благодарение на специалното отношение на Мина и Весела към актьорите в техните филми се осъществява сериозен кастинг с множество изявили се актьори в българското кино. Кастинг директорът на филма Ваня Баждарова дава предложения не само по зададените описания за висок, чернокос балкански образ, тя поканва Бърнев, който е с по-различна визия, но според нея напълно подходящ за образа на Васил. Оказва се права. Комедийният талант и отдаденост, чувствителност и игривост на актьора се забелязват от испанската критика веднага след премиерата във Валядолид. Отзивите са повече от ласкави и филмът е обявен за изключителна комедия.
Историятавъв филма е вдъхновена от реални житейски събития и действително един ден режисьорката Авелина Прат научава, че ексцентричният ѝ баща е приютил български емигрант без документи в дома си. Това внася смут в семейството, тъй като никой не е чувал за България до този момент..
Създадената с деликатност и майсторство кинотворба се концентрира върху фините житейски ценности, приятелството, топлотата и необичайния начин, по който намираме път един към друг. Авелина Прат не желае да представи българите като крадци, наркомани и криминални и се стреми филмът ѝ да излезе от клишето за имигрантска история. Васил смайва както самотния Алфредо, така и членове на местния шах клуб с таланта си да играе бридж и шах и предизвиква промяна в живота и ценностите им.
Следващите представяния на „Васил“ са в Мадрид, Валенсия (фестивал Мостра де сине), Барселона и от 4 ноември филмът влиза за разпространение в киносалоните в Испания.

Велин Манов

Подобни публикации