Иво Инджев разкрива измамата „Сан Стефано“

 Иво Инджев разкрива измамата „Сан Стефано“

С мащабното и безкомпромисно изследване „Измамата „Сан Стефано“ българският журналист и блогър Иво Инджев подлaga на преоценка представата за т.нар. вечна дружба между България и Русия, между СССР и НРБ и между двата „уж вечно влюбени през вековете“ народа, предизвика историци и политици.
През 2022 година с оглед на ескалацията на отношенията между Русия и Украйна „Измамата „Сан Стефано“ се появява с ново преработено и допълнено издание и разглежда детайлно каква е ролята на руските военни сили в Руско-турската освободителна война и какви са паралелите между русификацията на България и „денацификацията“ на Украйна днес. Базирайки се на редица източници, журналистът разбива исторически и пропагандни митове и посочва онези аспекти от руската външна политика, които оставят следа – уви, не толкова светла и героична – в нашата история.
„Путин отрича днес правото на украинците да са нещо различно от руснаците с намерение те да бъдат погълнати по-лесно от Русия, но му приседна. Русия, векове наред, включително в навечерието на войната от 1877 година, не „забелязва“ да има българи, а само подобия по кръв и вяра на руските царски поданици, за да подчини под своя скиптър и доминиращия на Балканския полуостров етнос. Но и в двата случая тази руска шовинистична хватка се проваля – българите успяват да се отскубнат от мечешката прегръдка през XIX век. Днес украинците довършват с цената на тежки загуби и разрушения още по-решително и категорично започнатото от нас дело. Нещо повече, ако Украйна нанесе поражение на Русия, мечката може и да не преживее кръвопускането”, пише Иво Инджев.
Разбивайки митове, но и заемайки непоклатима позиция, „Измамата Сан Стефано“ е първата книга в България, остро критикуваща руската агресия. Тя маркира онези аспекти от руската политика, които оставят трайна следа не само в българската и руската история, но и окончателно променят световната карта, и напълно осъжда безкритичния прочит на историята.
Иво Инджев е журналист, блогър и автор на 9 публицистични книги. Член на Източния екип за стратегически комуникации на Европейския съюз. Бил е кореспондент на БТА в Бейрут, главен директор на Българската телеграфна агенция (1990 – 1993), главен редактор на вестниците „Експрес“ и „Демокрация“, създател на Асоциацията на Европейските журналисти у нас, вицепрезидент на АЕЖ, избран на конгреса в Хелсинки, коментатор на радио „Свободна Европа“ и телевизионен водещ на предаването „В десетката“ по биТиВи. Носител е на награди на Хелзинския комитет за правозащитна дейност.
„Измамата „Сан Стефано“ се издава от „Сиела“.

Велин Манов

Подобни публикации