Избрани разкази на Адолфо Биой Касарес

 Избрани разкази на Адолфо Биой Касарес

Излезе от печат сборникът с избрани разкази на Адолфо Биой Касарес „Другият лабиринт“.
По думите на Лиляна Табакова, която е и автор на предговора, разказите разбиват предразсъдъците, познатите теории, предопределеността, приковаваща героите към дадено място или дадена епоха:
„Това са темите на Биой, винаги едни и същи, винаги различно разказани. Прочитът на тези разкази, въпреки присъствието на фантастичното, въпреки честата ирония и тънкия хумор, винаги отвежда към дълбокото проникване в душевността на героите – противоречива и предсказуема, в която духът и материята са във вечно единоборство. Желанието за живот, стремежът към безсмъртие е оста, около която се развиват много от разказите. Как да се избегне смъртта? Как да се продължи магията на живота? Изход няма, но тъй като човекът е тяло и мисъл, а „въображението е подобие на вечността“, героите му не се предават, борят се ако не за друго, то поне да понесат поражението с известно достойнство. И трябва да се съгласим с мексиканския Нобелов лауреат за литература за 1990 година Октавио Пас, който обобщава, че Биой ни отвежда към метафизическите вълнения и към проникване в трансценденталното. Да, метафизика, но не педантична и отегчителна, а облечена в сюжети, които увличат читателите, като в най-добрите криминални или приключенски истории.“
Творчеството на Адолфо Биой Касарес (1914-1999) често се нарежда до постиженията на Хорхе Луис Борхес и Хулио Кортасар. Автор e на сборници с разкази и романи, чиито образи тънат в загадки и допринасят за чародейството на испаноезичната белетристика. През 2014 година е издадена книгата „Шест задачи за дон Исидро Пароди“ – творба, плод на общото увлечение на Хорхе Луис Борхес и Адолфо Биой Касарес по детективския жанр, която двамата любители на литературната мистификация публикуват под псевдонима Онорио Бустос Домек.
Преводачи на „Другият лабиринт“ са Десислава Антова, Лиляна Табакова и Красимир Тасев. Издава „Колибри“.

Велин Манов

Подобни публикации