Изкуството като трансформирана реалност

 Изкуството като трансформирана реалност

Изложбата „Изкуството като трансформирана реалност е съставена от графични произведения на Берат Бекири, Астрит Реджепи и Улбер Даути. Младите автори от Тетово, възпитаници на тетовския Факултет по изкуства, за първи път се представят пред софийската публика.
Й. Асани, историк на изкуството, коментира: „Пренесени в паметта на младите хора, с комбинирането на време и пространство, чрез професионални експерименти и овладяването на графичните техники, авторите търсят своята креативна индивидуалност. Чрез експлозивната сила на интерпретацията на теми от фолклора, етноложки елементи, те правят своите първи стъпки на професионалния си път, където започват делата за доказване на стремежите и предназначените художествени послания.
Макар и в началото на художествената си кариера, Берат Бекири, Астрит Реджепи и Илбер Даути са се отдали на художественото вдъхновение с традиционни нюанси от стилове и начини на изразяване в рамките на флексибилен графичен метод. Творбите на пръв поглед ни изглеждат че са опростени, но ако се задълбочим в тяхната вътрешност, се вижда, че са рафинирани и елегантно работени, от време на време с декоративен и двуизмерен фон, а понякога се появяват с експресионистични нюанси с градации.“
Изложбата ще бъде от днес, 15 ноември в галерията на КИЦ на РСМ.

Велин Манов

Подобни публикации