Изкуство и политика

 Изкуство и политика

Представяне на фотокнига, вестник, прожекция на германско документално кино и дискусия на живо ще отворят пътя за диалог между публиката по въпроси, свързани с политическата функция на съвременното изкуство.
Може ли и трябва ли изкуството да бъде политическо? Актуални ли са все още идеите на художници като Йозеф Бойс, които вярват, че изкуството може да променя средата и директно да участва в политиката? Тези, както и други въпроси към механизмите на съвременното изкуство и условията на труд на художниците, бяха в основата на проекта „Изкуство и политика“, който започна през 2020 година заедно с художника Лъчезар Бояджиев и участието на 14 млади български артисти и куратори.
Началото на двудневната тематична програма е с представяне на фотокнигата „Чупи, реже, полива“. В нея Никола Михов прави колаж от фотографии на Тодор Живков и цитати на Бойко Борисов, съпоставяйки минало и настояще.
Във втория ден ще се представи публикацията Pleasure & Pressure. Тя представлява едновременно вестник и „курирай-си-сам“ изложба, съставена от нови колаборативни произвдения на София Грънчарова, Миряна Тодорова, Райна Тенева и Антони Райжеков, Радостин Седевчев и Красимира Буцева, Никола Михов и Яна Линева, Ина Валентинова и Павел Найденов, Харита Асумани и Галина Димитрова-Димова, Бояна Джикова и Антония Димитрова. Публикацията, която посетителите ще могат да вземат безплатно на място, ще бъде представена с дискусия. След това ще бъде прожектиран „Бойс“ – първият пълнометражен документален филм за художника, представящ архивни кадри и разкази на най-приближените му съмишленици.
Проектът е на Гьоте-институт.
„Изкуство и политика“ е на 22 и 23 октомври в Дом Канети в Русе.

Велин Манов

Подобни публикации